Zloupotrebe će istražiti nadležni organi

Ministarka privrede Artane Rizvanolli rekla je da su prethodnih dana dobili brojne pritužbe građana koji se žale da restrikcije struje ne traju kako je planirano, odnosno dva sata bez pa osam sati sa strujem, već su isključenja mnogo duža i traju i do 20 sati.

Rizvanolli je na Facebooku napisala da je Ministarstvo ekonomije u obavezi da preduzme sve radnje i mjere koje su u njegovom nadležnosti, ukoliko se plan restrikcija ne poštuje.

„Posljednjih dana primili smo nekoliko pritužbi da nestanci struje u pojedinim oblastima traju i do 20 sati. Iz tog razloga, juče sam pozvala na hitan sastanak predstavnike svih relevantnih institucija: KEDS, KESCO, KOSTT i RUE. Tokom sastanka tražila sam od njih informacije i razloge za smanjenje najavljenih prekovremenih sati, i zamolio sam KEDS (uz pomoć KOSTT-a) da obezbjedi da se raspored striktno poštuje tokom restricija. Takođe, tražila sam od KEDS-a da zaustavi odstupanja, dok je Vlada Kosova izdvojila sredstva za subvencionisanje uvoza električne energije“, napisala je Rizvanolli.

Ona je istakla da Ministarstvo ekonomije priprema dosije sa svim izvještajima koji će poslati policiji radi istrage slučajeva na koje su ukazali građani.

Prema njenim riječima, Ministarstvo privrede će zajedno sa Energetskim inspektoratom iskoristiti sve zakonske načine da privede pravdi sva fizička i pravna lica „koja koriste električnu krizu sa kojom se suočavamo, kao i planirane restrikcije, kako bi ometali snabdjevanje električnom energijom i jednak tretman svih potrošača“.

Izvor: Kosovo Online