Započeti istragu

Predsjednik PSD-a Dardan Molliqaj pokrenuo je tri pitanja u vezi s električnom krizom na Kosovu.

Na konferenciji za novinare Molliqaj je rekao da je pad blokova A3 i A5 bio namjeran i da ga je izazvao sam KEDS.

Prema njegovim riječima, cilj je bio narušiti ugled KEK-a.

“Na temelju naših izvora unutar Kosovske energetske korporacije, razvijaju se tri značajna pitanja koja pogoršavaju energetski sistem na Kosovu. Prvi se već dogodio. Prema našim izvorima, prije 10 dana došlo je do pada blokova A3 i A5, došlo je do pojačane nestašice struje. Prema informacijama koje imamo i za koje tražimo istragu, čini se da je pad blokova A3 i A5 bio namjeran i uzrokovan od strane KEDS-a. U nedostatku pražnjenja struje i povratka struje iz KEDS-a u termoelektranu A3 i A5, došlo je do namjernog oštećenja. Sumnjamo da ako se to potvrdi, slijedi da je KEDS zajedno s Vladom i novom upravom KEK-a namjeravao narušiti ugled KEK-a i reći da je nedostatak električne energije na Kosovu uzrokovan nedostatkom proizvodnje i problemima u KEK-u. Zahtijevamo hitnu istragu od strane nadležnih organa”, rekao je.

Molliqaj je izrazio zabrinutost zbog toga što je 10 inženjera prisiljeno na prinudni odmor i zatražio da KEK odgovara za to.

„Još jedan negativan razvoj događaja na Kosovu A je prvi put da je nova uprava nametnula prinudni odmor 10 glavnih proizvodnih inženjera nakon ovog događaja. Ako uprava istražuje, želimo biti obaviješteni o tome. Ali ako se ovim prinudnim odmorom želi eliminirati, kontrolirati ili sabotirati javno preduzeće, tražimo odgovornost od KEK-a. Alarmantno je da od februara kada je formirana Vlada nije obnovljen nijedan ugovor za potrošni materijal u KEK-u. Četiri dana nedostaje kiseline u bloku A."

Drugo pitanje, rekao je Molliqaj, odnosi se na sporazum sa Sjevernom Makedonijom o prodaji i kupovini kosovskog uglja. Za to je zatražio transparentnost od Vlade Kosova.

“Prema informacijama koje imamo, prvi je put da se Ministarstvo ekonomskog razvoja na Kosovu bavi takvim sporazumom o prodaji uglja. Ovo je prvi put da ministarstvo to čini bez uključivanja stručnjaka i KEK-a. Sumnje su da će potencijalna cijenu koju će Kosovo ponuditi na prodaju biti 20-17 eura. Druga stvar koja se računa je da je 16 eura po toni trošak transporta i ako je ta cijena tačna, imamo posla sa 31 milinom razlike između onoga što je makedonska vlada spremna kupiti i koliko će kupiti od Kosova. Hitno je da Vlada Kosova napravi transparentnost u pregovorima po ovom pitanju. Protiv smo tako velikog odstupanja između ponude o kojoj je odlučeno javnom nabavkom i prodaje koja se može izvršiti. Ovo je potencijalna iznuda."

Na kraju je čelnik PSD-a zatražio transparentnost i od KEDS-a. Rekao je da postoje informacije da KEDS prodaje energiju u drugim zemljama i da proizvodi više nego što je potrebno Kosovu.

„Treće, ono što Kosovo treba je da ima transparentnost od KEDS-a na dnevnoj bazi. Moramo znati koliko Kosovo troši na sate električne energije, na proizvodnju, broj sati ili megavata energije koja se kupuje i prodaje. Prema našim informacijama, na Kosovu preko noći KEDS prodaje energiju u drugim zemljama. Molimo Vas da odmah navedete koja se količina prodaje, u koje sate i na kojim mjestima. Prema našim informacijama, nakon ponoći u bloku A proizvodi se 85-95 megavata više nego što je potrebno na Kosovu i 130-140 megavata u bloku B. I do 200 megavata može biti višak proizvodnje za to vrijeme", zaključio je Molliqaj.