Zanemarivanje, amaterizam  i političke kalkulacije

Član Predsjedništva Demokratske partije Kosova (PDK) Bernard Nikaj podsjetio je da ta stranka više od tri mjeseca upozorava na energetsku krizu, prenosi Ekonomija onlajn.

Vlada je, kako navodi Nikaj, ta upozorenja "dosljedno ignorisala" i nije preduzela mjere, što je dovelo Kosovo u duboku energetsku krizu.

"Mi smo upozoravali znajući naš način potrošnje i ograničen proizvodni kapacitet, posebno za jesenji i zimski period za pokrivanje potražnje. Izjave ove Vlade pre samo nekoliko nedjelja bile su da Kosovo nije pogođeno. Totalno zanemarivanje i amaterizam zbog neznanja, ali čak i političkih kalkulacija", rekao je Nikaj.

On je dodao da je negiranje krize bila politička kalkulacija vezana za lokalne izbore.

"Kosovo je danas u dubokoj energetskoj krizi. Kao što smo svi svjedoci, posljednjih dana se suočavamo sa nekontrolisanim smanjenjem struje. Što je još gore, nemamo sliku o tome koliko dugo će takva situacija trajati, a još manje, koje su mere koje se preduzimaju da se ova situacija prevaziđe", rekao je Nikaj.

Zbog toga je, prema njegovim riječima, neophodno odmah proglasiti vanredno stanje.

"Proglasiti vanredno stanje u snabdjevanju po zakonu o energetici, čime bi se povećale nadležnosti Vlade da interveniše na tržištu. Ne dozvolite poskupljenje energenata za građane", poručio je Nikaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online