Sukob sa predstavnicima VV

Poslanici opozicije odbili su danas u Skupštini Kosova da glasaju o potvrđivanju međunarodnih sporazuma, nezadovoljni načinom na koji ih tretira vlast, prenosi Reporteri.

Zbog te odluke poslanici opozicije iz PDK, LDK i AAK sukobili su se sa predstavnicima vladujućeg Pokreta Samoopredjeljenje.

Arben Gashi iz LDK je upozorio je da opozicija ne samo danas, nego i buduće neće učestvovati u glasanju o potvrđivanju međunarodnih sporazuma, ako vladajuća većina ne pokaže razmijevanje i spremnost za saradnju sa opozicijom.

"Mi smo kao poslanička grupa pregledali ove međunarodne sporazume i u principu nismo protiv tih sporazuma, ali pošto vladajuća većina nije pokazala nikakvu saradnju i razumijevanje za opoziciju, način na koji ste se danas ponašali i kako ste nametnuli dnevni red, nećemo učestvovati u glasanju. Ako nastavite sa takvim ponašanjem, mi nećemo ni ubuduće učestvovati u glasanju o međunarodnim sporazumima", rekao je Gashi.

Šef poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri rekao je da ne može da glasa kada većina, s druge strane, ne uzima u obzir zahtjeve opozicije.

"Kao radna grupa tražili smo parlamentarni konsenzus uprkos razlikama. Mi smo se zalagali za dogovore, ali pošto se većina tako ponaša i ne vodi računa o našim zahtevima kao opozicione stranke, onda normalno i mi nemamo drugog izbora", rekao je Tahiri.

Šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri rekao je da u znak protesta ne glasaju za međunarodne sporazume.

"Mi smo se kao radna grupa izjasnili da u svakom slučaju podržavamo međunarodne sporazume, međutim, postoje problemi da kada se dogovorimo oko nekih pitanja kada dolazimo na sjednicu pitanja se mijenjaju. U znak protesta i neslaganja sa ovim pristupom danas ne glasamo za međunarodne sporazume", rekao je Besnik Tahiri koji je kritikovao, kako je naveo, nekolegijalnost šefice poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoze Kusari-Lile.

Kusari-Lila je rekla da je Besnik Tahiri stalno izazivao "izdaju" kada su u pitanju međunarodni sporazumi i navela da opozicija, odlukom o neučestvovanju u glasanju šteti građanima.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri