Popravka turbine

Direktor Kosovske energetske korporacije Nagip Krasniqi izjavio je sinoć da će u nedjelju na Kosovo doputovati njemački stručnjak koji će pomoći da se popravi turbina u bloku B2 bloka "Kosovo B", a njegov dolazak najavio je i premijer Albin Kurti prije sedam dana kada je posjetio KEK, prenosi Reporteri.

"U kontaktu smo sa firmom koja proizvodi turbinu i očekujemo da pošalju svog stručnjaka. U nedjelju će taj stručnjak biti u KEK i mi ćemo tada da utvrdimo stepen oštećenja i znaćemo koliko je vremena neophodno da otklonimo kvar. Postoji preliminarna procjena da očekujemo da će se B2 vratiti u rad negde oko 20. januara", izjavio je Krasniqi.

Inače, na toj konferenciji, na kojoj je učestvovala i ministarka ekonomije Artane Rizvanolli, proglašena je energetska kriza u zemlji, najavljen je nastavak restrikcija i njihovo pooštravanje, ukoliko to bude neophodno.

Rizvanolli je optužila Srbiju da blokira energetske vodove tvrdeći da je to jedan od uzroka krize, a žalila se i na visoku cijenu električne energije u regionu i Evropi, kao i na kvar na bloku B2 zbog kojeg ne može da se proizvodi onoliko struje koliko je neophodno Kosovu. Rizvanolli je pozvala građane da štede tvrdeći da se mnogi griju na struju i da je koriste za sopstvene "pogodnosti".

Ona je najavila i da je iz budžeta Vlade izdvojeno 20 miliona eura za pokrivanje troškova uvoza električne energije.

Vlada je juče saopštila da je odlučila da KOSTT vrati dividendu od 20 miliona eura, a to je učinjeno, kako su saopštili, da bi se održala likvidnost preduzeća i sektora.

"Vlada Kosova je izdvojila iznos od 20 miliona eura za pokrivanje vrijednosti uvoza energije, za subvencionisanje uvoza energije za građane, za regulisane potrošače. Ovom akcijom zaštitili smo građane ukoliko kriza bude još veća“, rekla je Rizvanolli.

Nagip Krasniqi je najavio da će restrikcije za sada biti sprovođene tako da će građani dva sata biti bez struje, a osam sati će imati električnu energiju. Međutim, najavio je moguće pooštravanje mjera.

Ipak, dijelovi Prištine su bili bez struje više od 24 časa, što je izazvalo totalni kolaps i proteste građana.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri