Politički analitičar

Politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Američke privredne komore na Kosovu Ilir Ibrahimi kaže da bi se energetska kriza lakše prevazišla da Vlada Kosova nije ignorisala ranija upozorenja koja su nagoveštavala tu prijetnju.

"Da će doći do energetske krize, neki od nas su upozoravali prije nekoliko mjeseci. Ono što smo tražili, a što je trebalo da urade nadležne institucije na čelu sa vladom, jeste da se preduzmu mjere da se ova kriza lakše prevaziđe. Ne sumnjam da bi ova kriza bila lakše prevaziđena, da su se ovi pozivi shvatili ozbiljno, i da je od tada počelo da se razmišlja i da se planira. Ali, nažalost, ne da upozorenja nisu shvaćena ozbiljno, nego su ignorisana i ismejana", naveo je Ibrahimi na Facebooku.  

On je naveo da danas kosovske porodice moraju da objasne svojoj djeci da se svijeće ne koriste samo za rođendanske torte i upozorio da je energetska kriza tek počela i da će se produbljivati i pogoršavati.

"Zašto? Jer pet mjeseci ništa nije urađeno uprkos brojnim pozivima i apelima da počne da se razmišlja i planira", rekao je Ibrahimi.

Naveo je da je energetska kriza prvi veliki izazov vlade Albina Kurtija i da se nada da će vlada uskoro naučiti da vladavina nije retorika i okrivljavanje drugih.

"Izgovori i opravdanja mogu da se nađu skoro za sve. Ali oni ostaju samo riječi u etru. Ne donose ni svijetlost ni toplotu. Upravljanje zahtjeva donošenje odluka i pružanje rješenja. Niko ne čeka da se stagnacija od 20 godina riješi za devet mjeseci, jer to ne može da se postigne ni za devet godina, jednostavno zato što ne možete da vratite vrijeme. Ono što se očekuje jeste da vlada uradi posao koji danas ima na stolu", rekao je Ibrahimi.

Naveo je i da bi dao preporuke kako da se lakše prevaziđe kriza da ga je to neko pitao prije pet mjeseci.

Izvor: Kosovo Online