Nećemo odustati od promjena

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je da će vlada učiniti sve da iz teške energetske krize Kosovo izađe sa minimalnim gubitkom i štetom, a građanima je na kraju godine obećao da neće odustati od promjena koje je započeo.

Kurti je na Facebooku povodom završetka, kako kaže, izazovne godine za sve na Kosovu, nabrojao neke od postignutih rezultata i naveo je da je vlada juče, devet mjeseci od stupanja na dužnost, održala 50. sjednicu, pretposljednju u 2021. godini.

"Završava se izazovna godina za sve nas. Pandemija je opteretila pleća svakog od nas. Dok završavamo ovu godinu s brojnim postignućima u mnogim sektorima, prisjećamo se da je mnogim građanima koje je politika decenijama zaboravljala život i dalje težak. Zato ne možemo da zaboravimo zašto smo ovdje. Ne možemo zaboraviti svrhu putovanja koje smo započeli 14. februara kako bismo izgradili pravednije i ravnopravnije društvo", napisao je Kurti.

Među rezultatima koje je nabrojao, Kurti je pomenuo 4,5 miliona eura podrške penzionerima i porodicama koje primaju socijalnu pomoć za plaćanje računa za struju, odobravanje povrata dividente na zahtjev KOSTT-a kako bi to preduzeće imalo potrebnu likvidnost, kao i izdvajanje tri miliona eura za pokrivanje troškova liječenja van javnih ustanova.

Kurti kaže da je obezbjeđena i dodatna podrška obrazovanju od 4,11 miliona eura, a da je za oživljavanje sela izdvojeno 2,5 miliona eura, kao i da je odobrena Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja 2022-2028, kao i Strategija razvoja šumarstva 2022-2030.

"Radi zaštite javnog zdravlja odobrili smo Strategiju prevencije, upravljanja i nadzora pandemije kovida-19, kao i Nacrt pravilnika o hitnim situacijama i radiološkom praćenju", naveo je Kurti.

Dodao je da je oko 19 miliona eura izdvojeno kako bi se osigurala isplata penzija za decembar i otplata nasleđenih finansijskih obveza različitih budžetskih organizacija.

"Pred nama je nova godina i nova decenija. Hajde da idemo napred dajući primjer našoj djeci. Vlada koju smo izabrali ne odustaje od uspjeha. Neću odustati od promjene koju smo započeli. Naša budućnost je svijetla i naše putovanje je zajedničko", zaključio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online