Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj optužio je aktuelnog premijera Albina Kurtija i Samoopredjeljenje da su se odbijanjem projekata izgradnje elektrane "Novo Kosovo“ i američkog gasa "usprotivili svakoj prilici da Kosovo dođe do novih investicija“, prenosi Reporteri.

Haradinaj je naglasio da je na ekonomski krizu upozoravano ranije i da se postavlja pitanje "odakle su oni došli”.

Prema njegovim riječima "Kurti svakodnevno daje milione Srbiji kupujući struju, dok bi sa elektranom ’Novo Kosovo’ bili faktor u regionu“.

"Ovi ljudi su onemogućili obezbjeđivanje sredstava za ’Novo Kosovo’ i cilj je bio da ostanemo bez energije. Kurti nije bio svijestan kada se protivio izgradnji elektrane ’Novo Kosovo’, jer je rekao da želi da nam proda energiju po 86 eura po megavatu, a sada to plaća 625 eura, a novac ide Srbiji. Da li smo Kurtiju ostali dužni da ostanemo u mraku i da ne prihvatimo investicije veće od milijardu dolara?“, rekao je Haradinaj na ATV.

On je istakao da je aktuelna vlada "rekla ne američkom gasu“.

"Nepotizam, porodično zapošljavanje, stavovi u dijalogu, sve se vidi. Energetska pozicija Kurtijeve vlade pokazuje da oni uništavaju državu. Kurti i Samoopredjeljenje su se usprotivili svakoj prilici koju je Kosovo imalo da dođe do novih investicija“, smatra Haradinaj.

Lider AAK poručuje da bi Kurti trebalo da kaže zašto je vlada odbila ova dva projekta.

"On treba da pokaže da li je to tražila Rusija, Srbija ili energetska mafija“, rekao je Haradinaj.

On je ozbiljne optužbe izneo i na račun ministra Liburna Aliua za kojeg je rekao da je "otac korupcije i tendera na Kosovu“ i da bi "novac za struju na sjeveru trebalo da se uloži u izgradnju puta Dečane-Plav“.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri