Hapšenja u Štrpcu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla rekao je da je njegova izjava koja se odnosila na policijsku akciju u Brezovici bila reakcija na saopštenje tzv. direktora Kancelarije za Kosovo Petra Petkovića i da nije očekivao da će Tužilaštvo postati strana u ovoj raspravi, prenosi Reporteri.

Naime, nakon hapšenja deset osoba u Štrpcu, Sveçla je napisao na Facebooku da ta akcija nije bila usmjerena na pripadnike određene etničke grupe. Nakon toga je Tužilaštvo reagovalo tvrdeći da je Sveçla ovoj akciji pokušao da da političku konotaciju. Tužilaštvo je navelo da ta istraga nema političku konotaciju i da političati ne treba da je komentarišu.

Inače, ovaj zvaničnik Srbije, poslije ove akcije u kojoj je uhapšeno više Srba, oglasio se saopštenjem navodeći da je u pitanju novi teror Albina Kurtija, a Sveçla kaže da ga reakcija Petra Petkovića nije iznenadila jer se, kako je naveo, radi o šefu "takozvane Kancelarije za Kosovo".

"Kad god se krene u akciju protiv kriminalnih mreža, Srbija reaguje. Imao sam i ja potrebu da reagujem i nisam znao da će Tužilaštvo postati strana u ovom sporu”, dodao je on.

Sveçla je naveo da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima odgovornost da traži više od institucija koje nadgleda.

"Sva ta degradacija koja se desila i imovina koja je narušena nije se desila za godinu dana. Dešavalo se to dugi niz godina. I ranije je bilo inicijativa da se deluje, ali je bilo i poziva da se prekine“, izjavio je Sveçla, poručujući da sada neće biti situacije da neko pozove istražitelje i kaže im da stanu. 

Naveo je da nikada nije bilo informacija da je on opstruirao određene procese.