KOSTT usvojio plan

KOSTT je usvojio plan u vezi restrikcija struje koji podrazumjeva da se dvosatna isključenja struje vrše na svakih osam sati, potvrdio je vršilac dužnosti glavnog izvršnog direktora KOSTT-a, Kadri Kadriu, a prenijela Koha.

Širom Evrope, ali i u regionu, već nedjeljama vlada energetska kriza, usled porasta cijena struje, tj. potrošnje, koja je uvećana sa dolaskom hladnijih dana.

Nakon što se juče počelo sa restrikcijama koje su trajale 24 sata, predstavnici Vlade Kosova ali i KOSTT-a i KEK-a, juče su u Prištini održali konferenciju za štampu na kojoj su govorili o opterećenju sistema, problemima koji postoje i planu za rešavanje energetske krize.

Ministarica ekonomije, Artane Rizvanolli, kazala je na konferenciji za štampu da je na pogoršanje situacije, ali i uvećanje cijene uvoza struje, uticla situacija u Evropi i na međunarodnoj berzi.

Tvrdi da je smanjena proizvodnja električne energije u Evropi, ali i da je slična situacija na Kosovu.

"Ovi problemi potiču i od zavisnosti kosovskog energetskog sektora od inostranstva. Nivo proizvodnje KEK-a je smanjen. Što više KEK proizvodi energiju, to smo manje zavisni od uvoza i cijena. Imamo nizak nivo proizvodnje jer je blok B2 pao i još nije aktiviran“, poručila je.

Rizvanolli: Opterećenju doprinosi i blokada energetskog voda iz Srbije


Rizvanolli je ujedno kazala da je jedan od faktora koji utiče na energetsku krizu na Kosovu, a koji "nije nov“, to što je "Srbija blokirala energetski vod“, te da usled toga stvara opterećenje u energetskim sistemima u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Ona je ujedno kazala da je Kosovo ograničeno kada je kupovina struje u pitanju, te da često nema izbora, osim da je nabavlja električnu energiju po visokim cijenama.

Za to vrijeme, ministrica energetike tvrdi da se na Kosovu bilježi rekordna potrošnja, mnogo veća u odnosu na prošlu godinu.

"Za razliku od prošle godine, trošimo mnogo više. Potrošnja je za dva dana, od 19. do 21. decembra, porasla za 14 odsto“, precizirala je.

Usled novonastale situacije, Rizvanolli je pozvala građane da štede struju kako bi se prevazišla energetska kriza.

Kvar na bloku B2 biće otklonjen krajem januara


A energetska kriza, prema mišljenju direktora KEK-a Nagipa Krasniqija trajaće najmanje do kraja janurara.

Krasniqi je na istoj konferenciji kazao da su u funkciji tri bloka Kosova A, a da u Kosovu B radi samo jedan blok. Precizirao je da kvar može biti otklonjen, tj. da blok B2 Kosova B može biti vraćen u funkciju 20. januara, prenosi Koha.

Plan KOSTT-a: Restrikcije 8:2


Vršilac dužnosti glavnog izvršnog direktora KOSTT-a, Kadri Kadriu, koji je takođe prisustvovao konferenciji za štampu govorio je o planu u vezi restrikcija koji je donela institucija koju predstavlja.

Plan je dostavljen KEDS-u a on podrazumjeva da se dvosatna isključenja vrše na svakih osam sati.

Kazao je da je, usled primjene ovog plana, do sada ostvarena ušteda od oko 150 megavata. Međutim, sumnja da ovakve restrukcije neće biti dovoljne.

Širom Evrope, ali i u regionu, već nedjeljama vlada energetska kriza, usled porasta cijena struje, tj. potrošnje koja je uvećana sa dolaskom hladnijih dana.

Kosovska agencija za distribuciju električne energije (KEDS), najavila je još juče dvočasovne restrikcije struje na cijelom Kosovu u roku od 24 sata, a danas – da će se isključenja nastaviti i u narednim danima.