Politički analitičar

Politički analitičar Arber Vlahiu smatra da Kosovo od početka treba da bude dio "Otvorenog Balkana" i da postavi svoje uslove, jer će, ako nastavi sa odbijanjem ovakvih regionalnih inicijativa ostati izolovano ili će morati da napravi veći kompromis, prenosi Klan Kosova.

„Govoreći da ne želimo 'Otvoreni Balkan' ili bilo koju drugu inicijativu, doći ćemo u poziciju da će Kosovo biti prinuđeno da živi u izolaciji ili da prihvati nešto što mu više neće biti naklonjeno. Kosovo je od početka imalo vremena da ima svoj uticaj u ‘Otvorenom Balkanu“. Ono što će biti najgore za Kosovo je to što više ne može da nameće nikakve uslove za svoje članstvo ili saradnju u regionu Zapadnog Balkana. Kosovo je jedino danas u regionu ili Evropi bez vizne liberalizacije i to je ne samo zbog (ne)ispunjavanja kriterijuma, već to više ima veze sa činjenicom da u regionu, u našem odnosu prema dijalogu, nismo napredovali", naveo je Vlahiu.

Prema njegovim riječima, neangažovanje EU u zemljama regiona Zapadnog Balkana je dalo Rusiji i Kini prostor da prošire svoj uticaj.

„Ako kažemo da treba da imamo direktne veze sa SAD i EU, treba razumijeti da je put ka EU specifično vezan za regionalnu saradnju. I Berlinski proces i Zajedničko regionalno tržište i „Otvoreni Balkan“ i sve druge regionalne inicijative imaju za cilj napredak ka EU kroz unapređenje odnosa u regionu Zapadnog Balkana", rekao je Vlahiu.

On je konstatovao i da Evropska unija u posljednjih pet-šest godina nije bila mnogo angažovana na Zapadnom Balkanu, čime je dala prostor trećim silama – Rusiji, Kini i Turskoj – da Zapadni Balkan bude pogodan manevarski teren. Naglasio je da je potrebno povratiti uticaj Sjedinjenih Američkih Država na Zapadni Balkan kako bi se smanjio ruski i kineski uticaj.

“Američki uticaj je neophodan da bi se uspostavila ravnoteža u regionu Zapadnog Balkana i da bi se Zapadni Balkan vratio na put ka EU, kao i da bi se EU vratila na Zapadni Balkan. Poruka američkog angažmana nije samo za Zapadni Balkan, već i za EU da Amerikanci žele da budu i odgovorni i igrači u današnje vrijeme, da ovaj region stave na put ka EU”, mišljenje je ovog političkog analitičara.

Vlahiu se osvrnuo i na protest koji je u Tirani organizovao bivši albanski premijer Sali Berisha, navodeći da ovaj protest protiv „Otvorenog Balkana“ nije čudan u kontekstu opozicije, ali da je malo čudno protestovati zbog pitanja koja imaju za cilj regionalnu saradnju.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova