Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu kaže da zatvorenici koji će doći iz Danske na izdržavanje kazne u zatvoru u Gnjilanu neće biti državljani Danske, već trećih zemalja, a da se očekuje da sporazum o iznajmljivanju 300 kreveta u zatvoru na Kosovu stupiti na snagu 2023. godine, prenosi Lajmi.

Haxhiu je na sjednici skupštinskog Odbora za zakonodavstvo rekla da će ti zatvorenici služiti maksimalnu kaznu od 10 godina.

"Zainteresovani smo da preuzmemo što manju odgovornost po tom pitanju, njihovo državljanstvo se ne zna, ali ono što se zna je da oni neće biti državljani Danske i da će biti u zatvoru za krivična djela do 10 godina, ne više od toga. Troškove će snositi Danska. Šest mjeseci prije nego što zatvorenik odsluži kaznu, počinjemo pregovore sa Danskom i pripreme da osoba ode u Dansku, a zatim u zemlju porijekla", rekla je Haxhiu.

Haxhiu je navela da se očekuje da sporazum sa Danskom o zakupu zatvora u Gnjilanu stupi na snagu 2023. godine, nakon ratifikacije u parlamentima.

"Pošto je Kraljevini Danskoj potrebna naša pomoć u tom pogledu, dogovorili smo se da ponudimo pritvorski centar u Gnjilanu koji ima 300 kreveta koliko je zahtjev Kraljevine Danske. Očekuje se da ovaj sporazum stupi na snagu 2023. godine, ako ga ratifikuju parlamenti dvije zemlje. Primjenjivaće se zakoni Danske“, rekla je Haxhiu.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net