Loši uslovi

Eksperti sa Kosova protive se sporazumu Danske i Kosova o iznajmljivanju 300 zatvorskih ćelija za smještaj pritvorenika, prenosi Koha.

Zatvorenici iz Danske će biti smješteni u zatvoru u Gnjilanu, a cijena zakupa iznosi ukupno 210 miliona eura uza narednih deset godina.

"Protiv ovog sporazuma sam, jer naš zatvorski sistem ne može sebi da priušti zatvorenike iz inostranstva. Danskoj je lako da pronađe 300 zatvorenika koje ne želi i pošalje ih u drugu zemlju", rekao je izvršni direktor Savjeta nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bexhet Shala.

Prema njegovim riječima, slanje zatvorenika u druge zemlje je neprihvatljivo jer prema međunarodnom pravu zatvorenici imaju pravo da izvršavaju zatvorsku kaznu što bliže svojim porodicama.

Stručnjak za kosovske zatvore iz Kosovskog centra za rehabilitaciju žrtava torture Fatmire Haliti ukazuje loše uslove kosovskim zatvorima.

"Znamo za veliki broj samopovređivanja. Ima tuče u zatvoru, a i mrtvih. Uslovi u kosovskim zatvorima donedavno uglavnom nisu odgovarali ni međunarodnim ni evropskim standardima, a u posljednjih pet godina izgrađena su samo tri nova zatvora", rekla je Haliti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore