Šefica poslaničke grupe VV

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Mimoza Kusari-Lila ocjenila je da je inicijativa "Otvoreni Balkan" prepreka za procese kroz koje Kosovo prolazi, uključujući dijalog sa Srbijom, prenosi Reporteri.

"’Otvoreni Balkan’ označava Kosovo kao državu dijaloga. Kosovo će ostati talac razgovora u dijalogu gdje je 'Otvoreni Balkan' prepreka. U pitanju su bile tablice, diplome i nije korektno tražiti da Kosovo bude dio 'Otvorenog Balkana'. Kosovo treba da bude jednako tretirano", rekla je Kusari-Lila povodom te incijative u koju se Kosovo nije priključilo.

Ona je najavila da će ove nedjelje biti održane dvije sednice parlamenta, u četvrtak i petak, da će se u u četvrtak glasati o Zakonu o inspekcijama, dok će u petak biti održana nova sjednica sa 37 prijedloga zakona.

Povodom parlamentarne agende, Kusari-Lila je navela da je taj plan ambiciozan, a njegovo potpuno neispunjavanje je pravdala, između ostalog, i lokalnim izborima.

"Zakonodavna agenda je bila ambicioznija. Skupština je počela sa radom nakon izbora predsjednika. Zatim smo imali proces lokalnih izbora. Imamo dosta nacrta zakona i tek su usvojeni, a drugi će biti odobreni. Nacrti zakona idu po jednostavnoj proceduri", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri