Ministar zdravlja

Ministar zdravlja Rifat Latifi kaže da je došao iz SAD da vrati dug Kosovu i zatražio podršku za obnovu zdravstvenog sistema, prenosi Koha.

On je na sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu govorio o prioritetima i ciljevima zdravstvenog sistema na Kosovu i strategiji njegovog resora kada je riječ o zakodavnoj delatnosti.

Ispričao je da u SAD napustio izuzetno jaku zdravstvenu ustanovu, gdje četiri dječja hirurga godišnje urade od 4.000 do 5.000 operacija.

"Došao sam ovdje samo sa vrlo jednostavnom svrhom, da vratim dug Kosovu. Ovdje sam završio Medicinski fakultet i srednju medicinsku školu. Pošto su nas napuštali naši specijalisti i ljekari, otišao sam i ja u Ameriku", rekao je Latifi koji je u novembru na mjestu ministra zdravlja zamjenio Arbena Vitiu, koji je podneo ostavku jer se kandidovao na lokalnim izborima za gradonačelnika Prištine.

Prema njegovim riječima, uopšte nije teško urediti zdravstvo na Kosovu i svuda u svijetu, samo ako se primjene ideje i koncept koji je potreban.

"Za brigu o pacijentu na moderan način, po najvišim standardima, potrebno je da imamo dobar tim. Tim sastavljen od ljekara, medicinskih sestara, tehničara, zdravstvenih radnika, administrator", rekao je Latifi koji je 2009. imenovan za savjetnika u oblasti zdravstva tadašnjeg premijera Hashima Thaçija.

Predsjednica odbora Fatmire Kollqaku rekla je da će komisija razgovarati o ciljevima i zdravstvenom sistemu na Kosovu.

"Mi smo odobrili vladin program i fokus će biti na pacijentu. Nadamo se da će još jedan Zakon o zdravstvenim uslugama doći u Skupštinu", rekla je Kollqaku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore