Hapšenja u Štrpcu

Bivšem gradonačelniku Štrpca iz redova Srpske liste, Bratislavu Nikoliću, određen je pritvor od 48 sati, nakon što je uhapšen 21. decembra ujutru u akciji Policije Kosova zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno zbog nelegalnog izdavanja dozvola za gradnju na Brezovici.

Tužilaštvo ga tereti da je na taj način nelegalno stekao oko milion eura.

Štrpce je jedna od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, a Bratislav Nikolić je bio na čelu te lokalne samouprave je od njenog osnivanja 2009. do kraja novembra 2021. godine.

Nikolić je nakon lokalnih izbora 2013. godine prešao u Srpsku listu, koja je iste godine i formirana uz podršku Beograda. Prethodno je bio gradonačelnik Štrpca ispred Samostalne liberalne strane (SLS), koja je početkom 2020. godine proglasila politički moratorijum, usled potpune dominacije Srpske liste.

Osim Nikolića, privedeno je još devet osoba. Tužilac Rasim Maloku je naveo da se samo Bratislav Nikolić tereti da je nezakonito pribavio oko milion eura.

On je objasnio da su je većina objekata na Brezovici izgrađena nelegalno a da su osumnjičeni primali na poklon vile i automobile u zameni za građevinske dozvole.

U akcija policije Kosova, koja je održana u saradnji sa tužilaštvom, zaplenjeno je 61.470 eura, oružje, osam automobila u vrednosti od 300 000 eura, kao i uređaji za proizvodnju kriptovaluta.

Sa druge strane, ogranak Srpske liste u Štrpcu je održao hitnu sednicu na kojoj je donet zaključak, kojim se “najoštrije osuđuje način na koji je policija izvela akciju, a u kojoj su deca i porodice funkcionera Srpske liste bile izložene brutalnim upadom u njihove domove i zastrašivanjem u ranim jutarnjim satima”.

Kako se navodi u saopštenju, pruža se nedvosmislena podršku svim privedenim članovima Srpske liste i njihovim porodicama.

“Znamo i verujemo da će se dokazati da su optužbe protiv njih neosnovane. Celokupnu situaciju i način na koji je sprovedena akcija vidimo kao atak na sve nas, atak na Srpsku listu, na Bratislava Nikolića koji se godinama borio i izborio za mir i suživot, da opština Štrpce danas bude primer multietničnosti na Kosovu, što očigledno nekom smeta”, navedeno je u saopštenju.

U međuvremenu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "država obezbediti pravnu pomoć" uhapšenima u Štrpcu, a da će više informacija o tome imati kada se vrati u Beograd.

Prethodno je direktor Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, Petar Petković, rekao da je akcija Policije Kosova u Štrpcu "još jedan je brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i novi teror premijera Albina Kurtija".