Akcija Policije Kosova

U akciji Policije Kosova uhapšen je bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno zbog nelegalnog izdavanja dozvola za gradnju, potvrdilo je 21. decembra tužiliaštvo iz Uroševca.

Štrpce je jedna od šest opština sa srpskom većinom južno od Ibra, a na čelu te lokalne samouprave je od njenog osnivanja 2009. do kraja novembra 2021. godine bio Bratislav Nikolić iz Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Nikolić je prije nego što je 2013. godine pristupio Srpskoj listi, bio gradonačelnik Štrpca ispred Samostalne liberalne strane (SLS), koja je početkom 2020. godine proglasila politički moratorijum, usljed potpune dominacije Srpske liste.

U akciji Policije Kosova je, po nalogu državnog tužioca, uhapšeno 10-ak osoba, među kojima su direktor Urbanizma u opštini Štrpce i nekoliko funkcionera i vlasnika preduzeća. Oni se terete za krivično djelo primanja i davanja mita, te zloupotrebu službenog položaja.

Inače, Bratislav Nikolić je obavljao funkciju i u privremenom opštinskom organu Štrpce, koji se finansira iz budžeta Srbije. I drugi funkcioneri Srpske liste drže po dvije pozicije, jednu u kosovskom i jednu u sistemu Srbije.

Spska lista je osudila “prekomjernu upotrebu sile i brutalnu akciju koja je danas sprovedena u opštini Štrpce”.

“Posebno zabrinjava podatak da je prilikom ove akcije izjavama sa terena, policija običnim ljudima onemogućila kretanje, ulaz i izlaz iz opštine Štrpce, među kojima je bilo i onih kojima je potrebna medicinska pomoć”, navode iz Srpske liste.

Zatražili su da se prestane sa “provokacijama” u opštinama sa srpskom većinom, kojima se “ugrožavaju mir i spokojstvo građana".

Na hapšenje je reagovao direktor tzv. Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije, Petar Petković, uz navode da je 21. decembra da je to “još jedan je brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i novi teror premijera Albina Kurtija”.

“Pod maskom i izgovorom nekakve borbe protiv korupcije, Albin Kurti ponovo šalјe specijalce Rosu, pod punom ratnom opremom, u srpske sredine, sa jedinim cilјem da Srbe koji su ostali bedem odbrane naših nacionalnih interesa u pokrajini kriminalizuje”, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Nikolić je do prije mjesec dana obavljao funkciju gradonačelnika Štrpca, nakon čega ga je, na posljednjim lokalnim izborima, koji su održani 17. oktobra, zamjenio Dalibor Jevtić, kao kandidat Srpske liste. Jevtić je prije toga bio ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova.