Jeste li upoznati?

Vrijednost štednje preko 700 hiljada osoba koje plaćaju doprinose, kojim upravlja Kosovski penzioni štedni fond (KPŠF), ili, kako je inače poznato, Trust, dosegla je preko 2,3 milijarde eura.

Za upravljanje tim sredstvima građani plaćaju dvije naknade ili oko 40 eura godišnje, ovisno o stanju na njihovim računima.

Kao i svake godine, ove tarife je 13. decembra odobrila Skupština Kosova, na zahtjev KPŠF-a.

Jedna naknada se zove operativna, dok je druga investicija.

Za investicionu naknadu građani plaćaju 0,32 posto, a za operativnu 0,057 posto, ovisno o stanju doprinosa koji imaju na računu.

Od ove dvije tarife Kosovski penzioni štedni fond (KPŠF) prošle je godine uspio prikupiti oko osam miliona eura.

Oko 1,2 miliona eura od ovog iznosa zaustavljeno je za pokrivanje troškova i potreba zaposlenika ovog Trusta.

Jeton Demi, glasnogovornik Kosovskog penzionog štednog fonda (KPŠF), ističe da se operativna naknada troši na potrebe institucije, od najma ureda, plata do knjiženja izvoda računa i drugih operativnih troškova.

Kosovski penzioni štedni fond (KPŠF) je institucija koja se ne financira iz kosovskog budžeta, ali se financira naplatom naknada za upravljanje imovinom pod upravom, odnosno penzionom imovinom.

U međuvremenu, investicijska naknada ide upraviteljima investicijske imovine, budući da se najvećim dijelom fonda upravlja na međunarodnim tržištima.

Uprkos godišnjem odobravanju tarifa od strane Skupštine Kosova, neki građani koje je anketirao Radio Slobodna Europa nisu svjesni da Trust zaustavlja novac za upravljanje investicijama.

Albert Gashi, zaposlenik u privatnom sektoru, kaže da nema informacija o takvim troškovima.

„Ne znam, ne znam. Zašto. Zar i Trust naplaćuje i uzima novac?", kaže Gashi.

Trust pruža doprinosima internetski pristup njihovim penzionim štednim računima.

Naimi, zaposlenik jedne od javnih ustanova, kaže da ima pristup štednom računu, ali se, kako dodaje, nije obazirao na poreze koji se zadržavaju.

“Svaki mjesec stvarno gledam stanje na računu, poreze nisam vidio. Ne razumijem zašto se plaćaju ti porezi, a ne znam ni mjesečni ni godišnji iznos koji plaćam za upravljanje imovinom”, kaže on.

Blerina Haziraj kaže da ima informacije o nekim tarifama, ali ne i o iznosu.

“Trust šalje godišnji račun, ali ja ne znam koliko plaćam”, kaže ona.

Jeton Demi, glasnogovornik Kosovskog penzionog štednog fonda (KPŠF), objašnjava koliko građani plaćaju za ove račune:

“Na investicionu naknadu od 0,32 posto ovisi o stanju koje osoba ima na računu. Ali, uzmimo račun od oko 10 hiljada eura, godišnja naknada je oko 32 eura ili 2,6 eura mjesečno”.

“U slučaju operativne naknade, opet uzmimo račun od 10 hiljada eura, štediša (doprinosilac) mora platiti 5,7 eura godišnje ili 50 centi mjesečno. Ali ako je vrijednost manja, ta vrijednost ide i do 20 centi mjesečno. Jer, oko 80 posto računa je ispod 10 hiljada eura”, kaže Demi.

Razlog za te naknade, dodaje, vezan je za funkcioniranje ustanove, ali i očuvanje vrijednosti penzionih ulaganja.

Prema njegovim riječima, Kosovski penzioni štedni fond (KPŠF) naplaćuje niske naknade za upravljanje i jedan je od penzionih fondova s najnižim naknadama na Zapadnom Balkanu.

Svi zaposleni na Kosovu plaćaju 10 posto penzionih doprinosa od svoje plate: 5 posto plaća poslodavac, dok se 5 posto izdvaja od plate zaposlenika.

Penzionu štednju obveznik doprinosa može koristiti tek nakon što ispuni kriterije za odlazak u mirovinu, odnosno dob od 65 godina.