(Ne)ravnopravnost

Broj žena u bezbjednosnim institucijama na Kosovu je i dalje je nizak, a svega 15 odsto njih je u policiji, a 11 odsto u KBS, rečeno je na konferenciji za pokretanje Agende rodne ravnopravnosti u Policiji Kosova i Akcionog plana 2021-2023. godine, na kojoj su učestvovali predsjednica Vjosa Osmani i premjer Albin Kurti, prenosi Reporteri.

Osmani rekla je da rodna ravnopravnost treba da bude svakodnevan posao, a ne samo ispunjavanje rodne kvote, a da institucionalna podrška ženama u sektoru bezbjednosti ne sme da izostane.

"Kao predsjednica, posvećena sam promovisanju žena u sektoru bezbjednosti. Uloženi su napori u izradi Agende za rodnu ravnopravnost u Kosovskoj policiji i Akcionog plana 2021-2023. U središtu ove agende je ravnopravnost, na kojoj je izgrađena naša republika. U ovom kontekstu treba pomenuti muškarce i žene za trud koji su uložili da izgrade državu i za to im nudimo institucionalnu podršku", rekla je Osmani.

Navela je da više jednakosti u sektorima bezbjednosti, znači više počinilaca koji se privode pravdi, kao i povećanje blagostanja građana.

"Mnoge žene su tokom rata branile državu i te žene su dale sve što su mogle našoj državi. Treba podsticati žene da postanu dio institucija i izbjegavati stereotipe da su institucije samo za muškarce. Podaci pokazuju da je u policiji 15 odsto žena, u KBS 11 odsto. Svi imamo još posla da uradimo, kako bi tu statistiku povećali u korist zastupljenosti žena u odlučivanju, a ne da se ispuni određena kvota", kaže Osmani.

Premijer Kurti takođe je rekao da rodna ravnopravnost ne znači samo rodnu kvotu, već je i zakonska obaveza.

"Agenda se suočila sa mnogim izazovima u primeni zakona. Policija Kosova nam dokazuje proaktivan pristup da osnaži žene u povećanju bezbjednosti. Postizanje rodne ravnopravnosti nije samo povećanje rodne kvote, već je i zakonska obaveza postizanja vladavine prava. Kada žene prijave nasilje, treba da nađu policiju koja im pruža podršku i ne treba da se osjećaju same. Uključivanje žena u institucije je postalo tradicija, ali je daleko od zahtjeva da se žene moraju uključiti u ovaj sektor. Da bismo angažovali više žena u ovim sektorima, moramo zajedno da radimo na sprečavanju slučajeva seksualnog uznemiravanja na poslu. Svijesni smo da zbog brige o djeci žene nerado rade u institucijama", rekao je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla je rekao da više od 15 odsto zaposlenih u Policiji Kosova čine žene i da policija nastavlja da bude primer rodne ravnopravnosti ne samo na Kosovu već i u regionu.

Naveo je da su žene u policiji na položaju od narednika do pukovnika.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri