Dopisnik Kohe iz Brisela

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Palokaj kaže da se u prvih šest mjeseci 2022. godine, za vrijeme predsjedavanja Francuske Evropskoj uniji, može očekivati pomak u vezi sa liberalizacijom viznog režima za građane Kosova, prenosi Koha.

Palokaj je za KTV rekao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za proces liberalizacije viznog režima, a da je to potvrdila i Evropska komisija.

"Kosovo je ispunilo sve kriterijume, one koje zahtjeva Evropska komisija. Evropski parlament je podržao preporuku za ukidanje viza, ali nije bilo pomaka u Evropskom savjetu, gdje odlučuju zemlje članice", rekao je Palokaj.

On kaže da će Francuska imati sljedeće predsjedavanje Evropskoj uniji i da može biti pomaka u tom pravcu.

"Vidjeli smo da Njemačka više od godinu dana govori u prilog liberalizacije, pa će šanse u narednoj godini biti veće. S druge strane, imamo predsjedničke izbore u Francuskoj na proljeće. Vjerujem da će poslije ovih izbora možda doći do pomaka, da će nam nova godina koja dolazi doneti viznu liberalizaciju", rekao je Palokaj i dodao da je Kosovo uvijek imalo podršku Evropskog parlamenta.

Naveo je da je Evropski parlament, čak i prije proglašenja nezavisnosti, usvojio rezoluciju u kojoj je pozvao na nezavisnost Kosova pod međunarodnim nadzorom i da od tada Evropski parlament svake godine ponavlja zahtjev da pet država članica EU, koje to nisu učinile, priznaju Kosovo.

"Moramo shvatiti da je parlament jedna od institucija u kojoj se odlučuje na principima demokratije, a princip nije konsenzus, već većina. A većina u parlamentu je uvijek postojala za Kosovo. S druge strane, u Savjetu se odluke o svim pitanjima koja se odnose na spoljnu politiku i proširenje donose konsenzusom država članica. Ako postoji jedna država koja ne priznaje nezavisnost, onda EU ne može priznati Kosovo kao državu. Nalazimo se u situaciji kada pet država članica EU nije priznalo Kosovo", rekao je Palokaj.

Naglasio je da borba protiv kriminala i korupcije mora da se nastavi, posebno na najvišem nivou, čak i ako Kosovo ne dobije zeleno svijetlo za liberalizaciju viznog režima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore