Veliki korak

Ministar pravde Danske Nick Hækkerup potpisaće sporazum o zakupu 300 zatvorskih ćelija na Kosovu sa ministarkom pravde Kosova Albulenom Haxhiu dans u Prištini, prenosi N1.

U ponedjeljak će biti objavljeni svi detalji sporazuma između dva ministarstva pravde, ali, kako se navodi, za sada je poznato da će biti uzete u zakup sve ćelije zatvora u Gnjilanu, koji se, prema dobrim poznavaocima prilika, smatra najmodernijim zatvorom na Kosovu. Izabrali su ga predstavnici Popravne službe Danske, prilikom posjete prošle godine.

"Prema nezvaničnim informacijama, u zatvore na Kosovu neće biti prebacivani osuđenici za teroristička djela niti oni sa mentalnim problemima. Rukovodstvo zatvora će biti iz Danske, dok će zatvorski službenici biti sa Kosova", prenela je Beta.

Bivši ministar pravde Selim Selimi, koji je učestvovao u pregovorima sa danskim institucijama, rekao je za medije da je postizanje ovog sporazuma veliki korak.

U saopštenju Ministarstva pravde Danske stoji, kako se navodi, će ovo biti sporazum na određeno vrijeme, dok se situacija sa zatvorima u Danskoj ne popravi.

U saopštenju piše da se Danska suočava sa nedostatkom mjesta u zatvorima, kao i sa nedostatkom zatvorskog osoblja.

Ovaj projekat ima za cilj da ublaži pretrpanost zatvora u Danskoj i omogući da se prošire za 326 mjesta od 2022. do 2025. godine.

Izvor: Kosovo Online/N1 Info