Evidentno

Direktor Univerzitetske bolnice i Kliničke službe Kosova Valbon Krasniqi istakao je da su veoma male šanse da Kosovo izbjegne pojavu omirkon soja koronavirusa, koji se već pojavio u mnogim zemljama u svijetu, prenosi Reporteri.

Krasniqi kaže da je to teško izbjeći, jer su načini širenja ove varijante isti kao i kod prethodnih sojeva.

On je podsjetio da je Kosovo već poslalo neke uzorke na testiranje u Njemačku, jer se sumnja na omikron soj koronavirusa, ali da se rezultati tih analiza još uvijek čekaju.

"To je isti virus i ono što smo vidjeli je da je svaka prije ili kasnije stigla do skoro svih zemalja. Mogućnost pojave omikrona na Kosovu je normalno evidentna i teško je zamisliti da na Kosovu neće biti slučajeva, jer ja kažem da je virus isti i da su načini širenja isti", rekao je Krasniqi.

On kaže da je na Kosovu mirna situacija sa pandemijom, i da tokom ovog mjeseca broj hospitalizovanih nije premašio 50. Krasniqi smatra da građani treba da iskoriste priliku i da se vakcinišu i trećom dozom protiv koronavirusa.

"Već ulazimo u zimsku sezonu, potreba za trećom dozom i pojačanom dozom je sve veća, sada ljudi počinju da sjede u zatvorenom prostoru, u grupama, bilo da je u pitanju porodica ili društvo, što dovodi do povećanog rizika od zaražavanja", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri