Procjena eksperata

Uprkos ispunjenosti kriterijuma i najave premijera Albina Kurtija da će Kosovo sljedeće godine podneti zahtjev za članstvo u EU, dobijanje statusa kandidata moglo bi da bude uslovljeno napretkom u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi Lajmi.

Profesor međunarodnih odnosa Arben Fetoshi pozdravlja najavu izvršne vlasti, ali kaže da će cio proces biti uslovljen dijalogom Kosova i Srbije.

"Eventualna aplikacija Kosova za status kandidata za mene bi bila samo afirmacija našeg strateškog cilja procesa evropskih integracija, ali ništa više. Pošto će cio proces bizi uslovljen dijalogom između Kosova i Srbije, odnosno stvaranjem uslova da se ovaj dijalog zaključi sporazumom, kako je prvobitno zamišljeno. Naravno da je izazovno, nije jasno da li ćemo i sljedeće godine imati dogovor", kaže Fetoshi za Kosovo press.

Predstavnik Demokratije plus Emir Abrashi takođe vidi kao izazov dobijanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.

"U situaciji u kojoj se nalazimo, EU ima neutralan pristup prema Kosovu, pa čak i ako uspjemo da dobijemo status zemlje kandidata kroz aplikaciju, veoma bismo se teško snašli u procesu pristupanja. Moramo imati u vidu da Kosovo već dugi niz godina ne uspjeva da obezbjedi ni viznu liberalizaciju zbog nedostatka koordinacije unutar zemalja EU i da bi u ovoj fazi bilo veoma teško dobiti status kandidata za članstvo u EU", kaže Abrashi.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net