Postoji presuda Ustavnog suda

Demokratski savez Kosova ocjenio je da osnivanje Zajednice srpskih opština ne bi trebalo da bude uslov za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Koha.

Članica rukovodstva LDK i poslanica Rezarta Krasniqi rekla je da premijer Albin Kurti ima odluku Ustavnog suda o ZSO i da "ne bi trebalo da prihvati nikakvu odluku van toga".

"Zajednica srpskih opština ne treba da bude uslov za dijalog. Mi kao stranka imamo stav u vezi sa Zajednicom i premijer već ima presudu Ustavnog suda. Ne treba prihvatiti išta što je protivno ustavu. Očekujem da se dijalog odvija samo u cilju obostranog priznanja i da Kosovu bude glavna tačka sudbina nestalih", rekla je Krasniqi za Kosovo press.

S druge strane, ona je iznela kritike na račun aktuelne vlade zbog netransparentnosti u odnosu na dijalog sa Srbijom.

"Upravo je ova vlast i ljudi koji su u vladi su ranije kritikovali netransparentnost, a sada u dijalogu nismo imali transparentnost", navodi Kradniqi.

Krasniqi, koja je i predsjednica parlamentarne komisije za evropske integracije, predložila je premijeru Albinu Kurtiju da bude oprezniji u izjavama o Evropskoj uniji jer, prema njenim riječima, nedavni sukob sa evropskim diplomatom Josephom Borellom nije bio u korist Kosova.

"Taj okršaj nije bio primjeren, moramo biti maksimalno oprezni u ophođenju sa predstavnicima institucija EU. Taj diplomatski okršaj nije učinio čast našoj zemlji", zaključila je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri