Poslanik PDK

Odbijanje Vlade Kosova da sprovede osnivanje Zajednice srpskih opština, uprkos pritisku međunarodne zajednice, predstavlja plodno tle za prevremene parlamentarne izbore na proljeće, smatra Demokratska partija Kosova, prenosi Reporteri.

Poslanik PDK Ferat Shala ističe da ZSO može da bude jedan od izgovora za odlazak aktuelanog premijera Albina Kurtija naredne godine, ali dodaje da postoje i drugi socijalni i energetski problemi sa kojima se Vlada suočava.

"Tačnije, vlada pokazuje da ne postoji alternativa za rješavanje ovih problema", rekao je Shala za RTV Dukagjini.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Armend Muja kaže da bi eventualno rušenje Vlade zbog dijaloga sa Srbijom moglo da ima velike političke posljedice po druge subjekte.

"Nemoguće je u sadašnjem sastavu Skupštine ratifikovati štetne sporazume za Kosovo. Onog momenta kada je Pokret Samoopredjeljenje došao na vlast riješili smo prvu dilemu, a to je zapravo da onemogućimo, bilo kroz Vladu ili Skupštinu, donošenje štetnih sporazuma za Kosovo. I mi smo tome posvećeni i to će se sprovoditi do kraja", rekao je Muja.

Muja je dodao da je Kosovo otvoreno za dijalog sa Srbijom, ali onaj, koji je prema njegovim riječima, u interesu građana i mira na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri