Jedan od načina

Izjavu predsjednice Kosova Vjose Osmani, u kojoj je kitikovala Vašingtosnki sporazum, analitičar Bekim Çollaku vidi kao način da se opravda neuspjeh spoljne politike, prenosi Ekonomija onlajn.

"U svom godišnjem obraćanju skupštini, koje je bojkotovala većina opozicije, predsjednica je indirektno kritikovala dogovor postignut u Bijeloj kući između Kosova i Srbije. Ona je u svom pokušaju da opravda ozbiljne neuspjehe u spoljnoj politici Kosova, između ostalog, rekla da je moratorijumom predviđenim sporazumom prekršena ustavna težina i pravo na međunarodnu konsolidaciju Kosova", istakao je Çollaku.

Çollaku napominje da Osmani ima isti stav kao premijer Kosova Albin Kurti u vezi sa Vašingtonskim sporazumom i obavezama koje proizilaze iz tog sporazuma i da takav pristup kosovskih institucija ne samo da je u "suprotnosti sa spoljnom politikom SAD u odnosu na Kosovo, već se ne može ni koristiti kao izgovor za neuspjehe Kosova u spoljnoj politici posljednjih godina".

"U nedostatku jasnog znanja i vizije da bi krenuli napred u jačanju kosovskog međunarodnog subjektiviteta i zaključivanju izgradnje države, sadašnji državni lideri troše energiju na kopanje po prošlosti da bi opravdali trenutne neuspjehe. Ovo je potpuno pogrešan pristup", rekao je Çollaku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online