Zbog novih epidemioloških mjera

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da je jučer u Tiranu upućeno 14 državljana Kosova koji su putovali iz Prištine u Rim, a zaustavljeni su na rimskom aerodromu zbog novih mjera protiv kovid-19, koje su stupile na snagu u Italiji, prenosi Koha.

Prema novim mjerama Kosovo je na "E" listi kategorizacije u Italiji i putnici sa Kosova u tu zemlju mogu da idu samo oni, zbog posla, liječenja, studiranja ili povratka u mjesto prebivališta, ali ne i turistički.

"Italijanski granični organi na aerodromu Fjumičino u Rimu zaustavlili su 14 državljana Kosova, koji su putovali u Rim iz Prištine. Oni su zaustavljeni zbog novih mjera italijanske vlade za sprečavanje kovid-19, gdje je Kosovo na listi E i putovanja zbog turizma nisu dozvoljena. Predstavnici Ambasade Kosova u Italiji su odmah izašli na lice mjesta, kontaktirali italijanske vlasti i posjetili građane na aerodromu kako bi izbliza videli situaciju i pružili neophodnu pomoć i pomoć, a 14 građana vratilo se danas 18.12.2021. iz Rima na aerodrom Rinas u Tirani", navodi se u odgovoru MSP.

Prije nekoliko dana, Ambasada Kosova u Italiji je već objavila ažurirane antikovid mjere, prema kojima je i Kosovo dodato na listu koja uključuje pojačane restrikcije za putovanja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore