Na prijedlog poslanice Dude Balje

U juče izglasanom budžetu Kosova za 2022. godinu je i amandman bošnjačke poslanice Dude Balje koji predviđa nabavku aparata za precizno zračenje tumora u vrijednosti od 1,8 miliona eura.

Kako je za portal Info-ks.net rekla poslanica Duda Balje, aparat će se koristiti za pacijente koji su oboljeli od kancera i veoma je važan u liječenju jer je precizan u uništenju malignih ćelija, a time i tumora uz poštedu okolnog zdravog tkiva. 

"Naši kancerogeni pacijenti, zbog toga što nemamo ovakav aparat, primorani su da za zračenje odlaze u zemljama u regionu, kao i u Turskoj, što iziskuje ogromne troškove za njih i njihove familije, kao i vrijeme i stvaranje novog povjerenja u drugo medicinski osoblje", rekla je poslanica Duda Balje.

Finansijska sredstva u visini od 1.8 miliona eura će Ministarstvo finansija transferisati na račun  Univerzitetskog kliničkog centra Kosova (UKCK) - Odjeljenje za onkologiju.

Poslanica Duda Balje se zahvaljuje Bordu grupe žena Skupštine Kosova, bivšoj predsjednici Atifeti Jahjaga, svim poslanicima koji su glasali, kao i doktorima Ojeljenja za onkologiju i ministru finansija.

Najsavremeniji aparat za terapiju malignih oboljenja će umnogome osavremeniti postojeće kapacitete Odjeljenja za onkologiju. Specifičan je po tome što omogućava sprovođenje najsavremenijih radioterapijskih tretmana kod svih vrsta malignih oboljenja i služi za elektromagnetno zračenje karcinoma bez nuspojava.

Da bi se karcinomi uništili, elektromagnetnim zracima se ubijaju ćelije raka, ali ubijanjem ćelija raka ubijaju se i zdrave ćelije. Ovim aparatom se precizno ubijaju samo ćelije raka i ova tehnologija znači najprecizniji oblik zračenja tumora koji postoji u tijelu uz odgovarajuću tehniku ubijanja tih ćelija.