Njemački diplomata

Ambasador Njemačke na Kosovu Jörn Rohde izjavio je da vlada Albina Kurtija treba da preduzme konkretne korake po pitanju dijaloga sa Srbijom, prenosi Euronews Albania.

"Mislim da specijalni predstavnik Lajčak čini sve da posreduje u dogovoru i tražimo od obeju strana da sjednu za sto, da pokušaju da nađu kompromis, jer građani na kraju žele rezultate. To je i razlog zašto je ova vlada izabrana, radi rezultata, a ne deklaracija", rekao je njemački diplomata.

On je naveo da je Kosovo ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima, ali je istakao da unutar EU ne postoji jednoglasnost po tom pitanju.

"Problem je u nekim skepticima. Mi, kao i Evropska komisija, znamo da je Kosovo ispunilo sve neophodne kriterijume. Dobro je što se vlast sada angažuje i sa skeptičnim državama. U nekim evropskim zemljama su izbori i ja ostajem optimista", rekao je ambasador Rohde.

Njemački diplomata je prokomentarisao i inicijativu "Otvoreni Balkan", koja po njemu nije sveobuhvatna, pa u tim uslovima, on podržava Berlinski proces.

"Berlinski proces je inkluzivan. Ako je to 'Otvoreni Balkan' to još nisam video. Video sam da tri države ne učestvuju i to je otvoreno pitanje. Ključno je da je Berlinski proces inkluzivan proces. Nažalost, to još nije donelo veliki napredak, i zbog sukoba između Kosova i Srbije, a nadamo se da ćemo to prevazići", rekao je Jörn Rohde.

Izvor: Euronews.al/Kosovoonline