Specijalni sud

Branilac bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija, advokat Gregory Kehoe, obratio se pismom Specijalnom sudu u Hagu povodom navoda Tužilaštva i Suda da se istrage protiv njegovog klijenta zasnivaju na optužbama iznetim u izvještaju Dicka Martyja, kao i na činjenicu da njegov izvještaj i dalje stoji kao "osnovni dokument" na sajtu Specijalog suda, prenosi Lajmi.

Advokat Kehoe je u svom pismu rekao da je cio Martyjev izvještaj bez ikakvog osnova uvršten u osnovne dokumente Specijalnog suda za ratne zločine bivših pripadnika OVK u Hagu.

On je rekao da bi Specijalno tužilaštvo poslije 10 godina istrage moglo da potvrdi koji djelovi ovih optužbi ne mogu da budu potkrepljeni, ali je, pozivajući se na izjavu bivšeg tužioca Williamsona, naglasio da nema dovoljno dokaza koji mogu da potkrepe navode Martyjevog izvještaja.

"Značajno je da se tužilaštvo ne pozabavi razlogom zašto je cio izvještaj Dicka Maryija podignut na status 'Osnovnog dokumenta' na web stranici Specijalnog suda, pravna klasifikacija koja se ne može naći ni u Ustavu, ni u Zakonu, ni u Poslovniku o postupku i dokazima. Ako su navodi sadržani u Martyjevom izvještaju doveli do početne istrage Tužilaštva i utvrdili njegovu materijalnu nadležnost kako sada tvrdi Tužilaštvo, ono bi do sada, poslije 10 godina intenzivne istrage, moglo da potvrdi koji dijelovi Martyjevog izvještaja nisu tačni", kaže Kehoe.

Prema njegovim riječima, posebno je značajna izjava bivšeg glavnog tužioca Williamsona iz 2014. godine u kojoj govori "da nije uspio da pronađe dovoljno dokaza koji bi podržali optužnice u vezi sa navodima Martyjevog izvještaja o trgovini organima".

"Ne praveći nikakvu razliku između nekažnjivosti i aspekta neoptužnice ovog izvještaja, sud i tužilaštvo podižu dokument za koji znaju da sadrži senzacionalne i neosnovane optužbe koje se ne mogu braniti na sudu", poručuje Kehoe.

On smatra da je Specijalno tužilaštvo premjestilo sud u Holandiju "na osnovu prikaza Kosova i njegovog političkog vođstva kao mafijaške organizacije".

"Razlog za ovaj uporni i namerni nedostatak jasnoće je taj što Specijalno tužilaštvo i dalje ima koristi od javne senzacije izazvane neosnovanim tvrdnjama Martyjevog izvještaja. Tužilaštvo je premjestilo Sud u Holandiju na osnovu prikaza Kosova i njegovog političkog rukovodstva kao mafijaške organizacije. Ona se sada redovno osvrće na iste antialbanske stereotipe sadržane u Martyjevom izvještaju kao osnovu za opravdanje pritvora optuženih u ovom slučaju, uključujući i Hashima Thaçija. Problem je, međutim, u tome što se oslanjanjem na navode iz Martyjevog izvještaja podriva pretpostavku o nevinosti mog klijenta, kao i njeno kontinuirano osnivanje od strane same institucije", rekao je Kehoe i dodao da se “ovaj razlog za žalbu mora prihvatiti“.

Kehoeve pritužbe dolaze u trenutku kada advokati bivših vođa OVK iz dana u dan poručuju da nijedna od Martyjevih optužbi, čiji izvještaj je izazvao uspon Specijalnog suda, nije uključena u optužnicu.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net