Ukupno smo prvi

Lider Pokreta Samoopredjeljenja (VV) i aktuelni premijer Albin Kurti rekao je da je ova stranka mogla imati bolje kandidate za gradonačelnike na lokalnim izborima održanim 14. oktobra, prenosi Koha.

Kurti je, međutim, naglasio da je 12 kandidata ove stranke, koji su ušli u drugi krug, bili "najviše dostojniji koliko je to moguće“.

"Prvi put smo na lokalne izbore izašli 2013. godine i tada nismo imali biračko tijelo. To nas je primoralo da se bavimo društvenim, socio-ekonomskim pitanjima, ali ne i lokalnim pitanjima. U 2017. smo osvojili tri opštine, dok smo 2018. izgubili dvije i sada imamo četiri. Ukupnim glasanjem smo prvi, čak i na lokalnim izborima“, rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, parlamentarni i lokalni izbori se u mnogome razlikuju jedni od drugih.

"Evidentno je da nije postojala situacija od 14. februara ove godine, kada je naša lista imala tri političara koji su vodili tri različite institucije. Na ovim lokalnim izborima imali smo dvije opštine gdje je Samoopredjeljenje pobjedilo, u Štimlju i Gnjilanu, gdje smo imali predsjednika ovih starih partija i koji su dugo bili na vlasti. I tu smo omogućili demokratsku rotaciju“, rekao je on.

Kurti krivca za neuspjeh na lokalnim izborima vidi u organizacionoj strukturi Samoopredjeljenja, ali ističe da je on odgovoran.

"Nismo zadovoljni rezultatom. Morali smo da osvojimo više. Tu smo gdje jesmo, možda su nam ciljevi bili veći nego što smo bili organizovani. Već četiri godine nemamo unutrašnje izbore. Druga činjenica koja je uticala je činjenica da smo po drugi put bili angažovani na upravljanju pandemijom. Više energije smo potrošili na upravljanje nego na organizacionu strukturu i ja za to preuzimam odgovornost. Možda za 14. februar nemam tolike zasluge kao što kažu, dok ću za 14. novembar svakako biti odgovoran“, izjavio je Kurti.

On sebe smatra i najtransparentnijim premijerom kojeg je Kosovo ikada imalo.

“Često sam bio na konferencijama za novinare nakon sednica Vlade ili čak i bez njih. Ja sam i premijer koji je odgovorio na većinu poslaničkih pitanja za koja moram dam odgovor“, kaže Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore