Poslanik LVV

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje (LVV)i član Spoljnopolitičkog odbora Gazmend Gjyshinca rekao je da će Kosovo sljedeće godine podnjeti zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope, da će prioritet biti članstvo u međunarodnim organizacijama i da se tokom 2022. očekuju potezi tri od pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, prenosi Reporteri.

"Nova priznanja su izvanredan prioritet. Blisko sarađujemo sa državama koje nisu priznale, očekuje se da ćemo u narednoj godini imati poteze tri od pet država EU koje nisu priznale Kosovo", rekao je Gjyshinca. 

Kada je riječ o međunarodnim organizacijama, Gjyshinca je naveo da je napravljen plan članstva i da će naredne godine biti podnet zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope.

Kako je naveo, prioritet je članstvo u međunarodnim organizacijama i obezbjeđivanje priznanja od zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Prema njegovim riječima, Kosovo poslije dužeg vremena ima jedinstvenu spoljnu politiku.

“Kupovina ambasada u određenim zemljama je jasna poruka da smo tu da ostanemo, da nam je spoljna politika prioritet“, dodao je on.

Gjyshinca je rekao i da je sprovedena unutrašnja reforma Ministarstva spoljnih poslova za koju kaže da daje prve efekte.