Mišljenje analitičara

Premijer Kosova Albin Kurti u posljednje vrijeme često ponavlja da “neće biti bosnizacije Kosova”, briselski dijalog je i dalje u zastoju, sporazum o ZSO se ne sprovodi? Da li se ZSO može uporediti sa entitetom u Bosni I Hercegovini - RS?

Očigledno je da postoji određena sličnost sa situacijom u Bosni, smatra Mazllum Baraliu, podsjećajući da je u RS sve krenulo kao struktura zajednice. Insistiranje Beograda da se dijalog nastavi po svaku cijenu, stavljajući u prvi plan ZSO, to i dokazuje, ocjenjuje Baraliu.

„Da, ima sličnosti. Postoji bojazan, pogotovo određeni postupci Dodika, Vučića i ostalih koji su na relaciji Banja Luka - Kremlj i Beograd – Kremlj, pogotovo u posljednje vrijeme, ali i posljednjih godina, postoji bojazan da se tako nešto može desiti i na Kosovu“.

S druge strane, politički analitičar Miodrag Marinković u izjavama premijera Kurtija vidi dva problema.

„Uopšte poređenje sa Bosnom i Hercegovinom je neprimjereno jer Kosovo tek treba da dostigne Bosnu i Hercegovinu, da se ograđuje od sistema koji donose očigleno bolje rezultate nego na Kosovu. Drugi problem u toj izjavi je što se manipuliše ingirencijama ZSO, one se izjednačavaju sa ingirencijama entiteta u Bosni i Hercegovini“, smatra Marinković.

Dušan Janjić, analitičar iz Beograda smatra da premijer Kosova „očigledno ne može da smisli novu temu i novi argument u odnosu na njegove prethodnike, zašto ne želi da formira ZSO“. Novih argumenata nema, ističe on, navodeći da su se oni iz 2013. i 2015. godine promjenili.

„Koje argumente uzima Kurti kao svojevremeno Thaçi kada zastupa takav stav? To ne mogu biti argumenti statuta Asocijacije srpskih opština, jer ne postoji taj statut. To ne mogu biti argumenti iz Ustava Kosova, jer je briselski sporazum ratifikovan u Parlamentu Kosova i on je jači od društva i ta odluka Ustavnog suda o preporukama šta treba pratiti ili ne kad je u pitanju statut, ne važi“, kaže Dušan Janjić.

Otkako je Albin Kurti po drugi put preuzeo mandat premijera Kosova, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sastao se dva puta, ali do dogovora oba puta nije došlo.