(Ne)zastupljenost

Od oko 2.500 od ukupnog broja pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga, oko 300 su žene, što je 11 odsto, od kojih svega nekoliko ima činove pukovnika, potpukovnika, majora, piše Radio Slobodna Evropa.

Načelnik za strateške komunikacije u Ministarstvu odbrane pukovnik Sefer Isufi rekao je da uslovi za prijem u KBS nisu vezani za pol, iako je naglasio da je vođeno nekoliko kampanja za povećanje interesovanja i prijave žena.

"Koncept izgradnje Kosovskih bezbjednosnih snaga zasniva se samo na učinku, vještinama i profesionalnim sposobnostima koje demonstrira pripadnik KBS, bez obzira da li je muškarac ili žena, bez obzira da li je dječak ili djevojčica“, kaže Isufi.

Shpat Balaj iz Kosovskog centra za bezbjednosne studije smatra da bi Ministarstvo odbrane trebalo više da radi na povećanju broja žena u KBS, posebno na rukovodećim pozicijama.

Trenutno, najviši čin koji ima žena u KBS-u je brigadni general.

"Generalno gledano, na ovu sferu odbrane na Kosovu gledaju kao na nešto što je isključivo za muškarce, a u praksi to nije slučaj. Stoga je veoma neophodno da se kroz obrazovanje, čak i kroz što šire angažovanje žena, razbije ta percepcija i da se preduzmu koraci ka poboljšanju statistike uopšte, ali i zastupljenost žena na strateškom nivou“, kaže Balaj.

Od zemalja u regionu, u Srbiji 20 odsto pripadnika vojske čine žene, u Albaniji 18 odsto, u Crnoj Gori 14 odsto, a manji procenat žena u vojsci od Kosova ima samo Sjeverna Makedonija -  9 odsto.

Kako se navodi, Kosovo ima veći procenat žena u policiji - od ukupno 9.100 policajaca, 15 odsto su žene.

 Izvor: RSE/Kosovoonline