Poslanica VV

Poslanica Samoopredjeljenja (VV) Mimoza-Kusari Lila poručuje da je Vlada Kosova na čelu sa Albinom Kurtijem stabilna i da nema pokazatelja koji ukazuju da bi sljedeće godine moglo da dođe do novih parlamentarnih izbora.

Kusari-Lila je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekla da je aktuelna vlada spremna da ostane puni mandat, a da je zastoj u skupštini nastao zbog lokalnih izbora.

Ona narednu 2022. godinu ne vidi kao izbornu, već kao godinu dinamike institucionalnog rada u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

„Ne vidim nikakav pokazatelj koji ukazuje na raspuštanje vlade. Imamo stabilnu vladu koja ostaje posvećena ostvarivanju zacrtanih planova u punom mandatu i kao nikada do sada stabilnost i na nivou vlasti i na nivou skupštine. Imali smo prekida u skupštinskom radu zbog lokalnih izbora koji sada zamenjujemo ubrzanom dinamikom. Prema tome, 2022. ne vidimo kao izbornu, već kao dinamičnu godinu institucionalnog rada i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti“, rekla je Kusari-Lila.

Prema njenim riječima, dijalog sa Srbijom ima svoje izazove, dodajući da Kosovo samo kao ravnopravno može biti dio procesa vezanih za Zapadni Balkan.

„Primjećuje se da dijalog ima svoje značajne izazove. Ono što je evidentno jeste da postoji promena pristupa i postoji način da se Kosovo angažuje, a posebno sa predlozima koje je premijer Kurti izneo pred predstavnike EU. Treba da radimo više na svim nivoima da pokažemo da Kosovo samo kao ravnopravno može biti dio procesi vezanih za Zapadni Balkan“, navodi Kusari-Lila.

Ona je naglasila da je za sada teško predvideti kada bi moglo da dođe do uzajamnog priznanja između Kosova i Srbije.

„Što se tiče priznanja, to je proces za koji su potrebne obe strane, odnosno Kosovo želi svoj napredak, ali ne može da funkcioniše niti da pravi promene u Srbiji. Srbija to mora sama da uradi. Teško je predvideti kada bi moglo doći do međusobnog priznavanja, s obzirom na ove okolnosti", zaključila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online