Specijalni sud

Odbrana haškog pritvorenika, bivšeg lidera OVK Hashima Thaçija oštro je kritikovala Specijalizovano sudsko vijeće Kosova navodeći da je Thaçijevo pritvaranje politički motivisano i da Tužilaštvo polemiše sa antialbanskim stereotipima, prenosi Koha.

Prema riječima Thaçijevog advokata, Gregoryja Kehoea Tužilaštvo pokušava da predstavi Kosovo kao propalu državu, a policiju kao krininalnu organizaciju.

U drugom odgovoru Sudu, Kehoe je zatražio sazivanje sjednice na kojoj će se izneti stavovi Policije Kosova „o izvodljivosti puštanja Thaçija u kućni pritvor i vlada onih država koje su ponudile garancije za Thaçijevo oslobađanje“.

Kehoe je dostavio Specijalnom sudu odgovor Specijalizovanog tužilaštva koje smatra da Policija Kosova ne može da garantuje neophodnu bezbjednost za njegovo puštanje iz pritvora.

Naveo je da su opasnosti koje navodi Tužilaštvo postojale i za optužene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, koji su osnovale Ujedinjene nacije, te da Tužilaštvo uvijek ima šta da kaže kako bi opravdalo odluku Specijalnog suda da ne pusti Thaçija na slobodu.

„U slučaju Thaçija, izgovori uključuju ’rizik’ da je ’mogao’ da pobjegne, iako se dobrovoljno predao i nikada nije pokazao namjeru da pobjegne. ’Rizik’ da bi ’mogao’ da ometa postupak i svjedoke i ’rizik’ da će počiniti slična krivična djela… Ovi teoretski ’rizici’ su postojali za svakog optuženog u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, ali njima je odobravano puštanje na uslovnu slobodu. To se ne dešava sada“, naveo je Kehoe u podnesku.

Podsetio je da Thaçi, na privremenoj slobodi nije predstavljao veći rizik od mnogih zatvorenika kojima je sudio Haški tribunal.

„Kada Thaçi nudi garancije trećih zemalja, nudi se više izgovora i te garancije se ignorišu“, naglasio je Kehoe i dodao da je jedina razlika između zatvorenika Međunarodnog suda puštenih na privremenu slobodu, uključujući i albanske pritvorenike, i Thaçija strožiji kriterijum protiv optuženih Albanaca sa Kosova.

Istakao je da je Haški tribunal odobrio privremeno puštanje na slobodu mnogim Srbima u Srbiji „uprkos masovnim kršenjima ljudskih prava koje su počinile snage državne bezbjednosti – kršenjima mnogo većih razmjera od onih za koje se terete OVK ili optuženi u ovom slučaju“ i da su se garancije i uslovi puštanja Srbije „rutinski poštovali“.

Naveo je i da Specijalizovano tužilaštvo bez dokaza polemiše sa antialbanskim stereotipima, narušavajući kredibilitet Policije Kosova pokušavajući da predstavi Kosovo kao propalu državu i da je stanovništvo Kosova „sklono korupciji“

To je zasnovano, kako navodi, na „izvrtanjima i poluistinama“ inspirisanim ruskom propagandom, Thaçijevim političkim protivnicima i nepouzdanim medijskim napisima, pa prema Tužilaštvu „Thaçi je u svojstvu premijera i predsjednika vodio Kosovo kao zločinačku državu“.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online