Poziv institucijama

Demokratski institut Kosova pozvao je, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, Vladu Kosova da pristupi čitavom paketu antikorupcijskih zakona, Skupštinu da da prioritet nadzoru nad sprovođenjem tih propisa, a građane da ne ćute o zloupotrebama, nepotizmu i lošem upravljanju javnim resursima, prenosi Koha.

Institut je pozdravio usvajanje "Strategije vladavine prava 2021 – 2026", čiji je dio i borba protiv korupcije, ali je ponovio zabrinutost zbog nepostojanja generalne strategije za borbu protiv korupcije, iz koje bi proistekle konkretne akcije i odgovornost za sve institucije koje se bave borbom protiv korupcije.

"Pozivamo lokalne institucije, umjesto da upiru prstom jedni u druge u potrazi za krivcem za nedostatak vladavine prava i visok nivo korupcije, da se udruže na jednom frontu u borbi protiv korupcije", navodi se u saopštenju.

Demokratski institut Kosova je pozvao političke subjekte da budu transparentni i odgovorni u vezi sa svojim finansiranjem i rashodima.

Navodi se da je taj institut nastavio da prati proces javnih nabavki ove godine, sa fokusom na zdravstveni sektor, kako bi obezbjedio da nabavke i usluge tokom vanredne zdravstvene situacije budu transparentne.

Takođe, Institut je saopštio da je nastavio da pruža besplatnu pravnu pomoć žrtvama korupcije, svjedocima i uzbunjivačima, a da su pravnu pomoć zatražili mnogi radnici koji su tokom pandemije ostali bez posla ili nisu ostvarili pravo na isplatu iz hitnog paketa mjera.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore