Bogatstvo mnogih nije opravdano

Premijer Albin Kurti poručio je danas da su glavni izvor korupcije na Kosovu zapravo preduzeća koja su povezana sa političarima, prenosi Koha.

Kurti je na manifestaciji "Dostignuća i izazovi u javnim nabavkama na Kosovu" istakao da bogatstvo mnogih biznismena i političara nije opravdano.

“Javne nabavke treba dobro planirati sa profesionalnim službenicima sa moralnim integritetom. Znamo da korupciju donose vlade. Poslije 14. februara korupcija se ne može povezivati sa visokim institucionalnim nivoom. Ako se dokaže suprotno, mi ćemo preduzeti krajnje mjere, jer za korupciju kod nas nema tolerancije. Građani imaju korist kada nema korupcije", rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, brojni skandali su doveli do pada povjerenja u Regulatornu komisijau za javne nabavke, dodajući da postoji nada da će novi sastav tog tijela popraviti rad.

"Napredak mora da bude održiv i nepovratan. Javne ugovore treba provjeravati osim onih koji imaju državnu tajnu. Ne postoji poslovna tajna koja ne može da bude objavljena u redigovanom obliku objaviti. Trebalo bi da budu dostupne na uvid građanima. Kompanije koje posluju sa 'fiskalnim rajevima' ne bi trebalo da učestvuju u javnim nabavkama. Glavni izvor korupcije su koruptivni ugovori i favorizovanje preduzeća, koja su povezana sa političarima", poručio je Kurti.

Jacobi: Sudovi ne treba da služe pojedincima, već društvenim interesima


Otpravnik poslova američke ambasade Nicolas Jacobi rekao je, na istoj manifestaciji, da je pomoć Kosovu u borbi protiv korupcije je prioritet za Sjedinjene Američke Države.

"Predsjednik Biden kaže da je korupcija nacionalna prijetnja za cijelu zemlju. Sudske institucije ne treba da služe pojedincima, već javnom interesu. Mnogo ste žrtvovali za ovu zemlju i samo vi možete da razvijete svoju zemlju. Građani imaju jake alate za borbu protiv korupcije, i moraju da budu aktivni da bi to učinili. Hvala vam što ste nam se pridružili danas, i hvala vam na volji da se borimo protiv korupcije", rekao je Jacobi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore