Politički analitičar

Politički analitičar Leart Hoxha ocjenjuje da Albin Kurti nije prvi premijer Kosova na kog Evropska unija vrši pritisak oko formiranja Zajednice srpskih opština.

Kurtijev pristup prema tom sporazumu se ne razlikuje mnogo od pristupa prethodnih kosovskih premijera, ističe Hoxha i dodaje da oštra retorika premijera stvara sliku da Kosovo neće djelovati u pravcu realizovanja Zajednice srpskih opština.

“Kurti je četvrti premijer Kosova na kojeg se vrši pritisak za Zajednicu srpskih opština i to je bilo za očekivati. Njegov stav nije mnogo drugačiji od stavova prethodnih premijera, jer nijedan od njih nije napravio veliki pomak ka tom cilju. To što je jasno, a što Kurti manje kaže je da je kosovski stav i prije bio takav da jedan od tridesetak postignutih sporazuma mora da se sprovede, ali nije prioritet Vlade”, izjavio je Hoxha za Kosovo onlajn.

Visoki predstavnik EU Joseph Borell je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, reagovao na konstataciju Kurtija da Zajednica nije položila ispit pred Ustavnim sudom Kosova, uz navode da se ne slaže sa tim.

Borell je istakao da su Sporazum o Zajednici srpskih opština postigli predstavnici obe vlade u okviru dijaloga i u skladu sa međunarodnim normama i da će Evropska unija nastaviti da insistira na njegovoj primjeni.

Hoxha nije iznenađen reakcijom visokog predstavnika Borella, jer je on samo ponovio ono na čemu sve vrijeme insistira Evropska unija. Istovremeno smatra da je prijedlog premijera Kosova, koji je izneo na jednom od prethodnih sastanaka u Briselu, a koji se odnosi na formiranje Nacionalnog vijeća za Srbe na Kosovu umjesto ZSO, pokazatelj njegove nespremnosti da se istinski posveti realizaciji tog sporazuma.

“Na konferenciji za štampu smo imali javno iskazivanje onoga na čemu Evropska unija insistira. Mislim da stav kojeg se Kurti drži odnosno to što je imao hrabrost odnosno drskost da sam predlaže neku alternativu toga, njega čini manje spremnim da se ozbiljno posveti statutu i osnivanju Zajednice”, kazao je Hoxha.

On konstatuje da je prekjučerašnja konferencija u Briselu iako održana u nediplomatskom duhu, pokazala da Evropska unija uslovljava formiranje Zajednice srpskih opština, ali bez jasnog odgovora šta će Kosovo dobiti zauzvrat ako ispuni taj dogovor.

“Bilo je i pitanje oko priznavanja Kosova od strane Srbije, kao jedan od ciljeva konačnog sporazuma i tu Borell nije bio spreman da se izjasni nego je rekao da je cilj normalizacija, a da ona podrazumijeva šta god se strane budu dogovorile. Sem insistiranja EU na ZSO imamo i kristalizaciju stava Evropske unije oko toga dokle oni mogu da doguraju i šta predviđaju, kako bi konačan sporazum trebao da izgleda i iz čega da se sastoji”, zaključio je Hoxha.