Istraživač Demokratije plus

Istraživač Demokratije plus Emir Abrashi rekao je da ne očekuje da će Srbija odustati od zahtjeva da Kosovo formira ZSO, kao dio sporazuma o dijalogu Kosovo-Srbija iz 2013. godine, prenosi Koha.

Abrashi je rekao da su zahtjevi za formiranje ZSO u ovom trenutku iz Beograda pojačani zbog izbora u Srbiji sljedeće godine.

"U vremenima kampanje stranke obično podižu nacionalističke i populističke tonove i samim tim više pokazuju zube prema drugim strankama. U ovom slučaju, ne očekujem da će srpska strana istupiti iz pozicije da pitanje ZSO stavi na dnevni red i samim tim ne očekujem nikakav pomak u procesu dijaloga u Briselu. Po završetku izbornog ciklusa u Srbiji pritisak će se malo smanjiti, strane će biti pozvane i možda će se približavanje stavova partija približiti", rekao je Abrashi u emisiji "Desku", na KTV.

Prema njegovim riječima, formiranje Zajednice srskih opština nema alternativu.

"Pošto bi ZSO trebalo da se formira, mislim da nema alternative. Riječ je o sporazumu koji je Republika Kosovo potpisala 2013. godine, izmjenjen je 2015. godine, amandman iz 2015. predviđa pribavljanje mišljenja o Ustavu prije formiranja ZSO. Dobili smo mišljenje iz Ustava o ovom pitanju, neki principi su viđeni kao da nisu u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i normalno sada moramo da radimo na sljedećem koraku, međutim ne očekujem da će Srbija odstupiti od ove pozicije, niti da će EU da odustane od ovog pitanja", rekao je Abrashi.

Vasolli: ZSO sa izvršnim ovlašćenjima je rizik


Stručnjak za evropske integracije Besnik Vasolli izjavio je da je Zajednica srpskih opština prema sporazumu iz 2015. godine teško ostvariva, s obzirom na odluku Ustavnog suda i da predstavlja prijetnju stabilnosti na Kosovu, prenosi Koha.

"Dogovor o ZSO sa izvršnim ovlašćenjima bio bi rizik, rak za stabilnost i dobrobit naše zemlje i mogući uticaj u regionalnom aspektu", rekao je Vasolli.

On je dodao je za napredak Kosova ka EU dijalog sa Srbijom važan, ali da ima i drugih teme o kojima bi trebalo voditi računa.

"Razumijem da je dijalog važan za EU i region kako bi prevazišli zamrznuti konflikt i ubrzali naš put ka EU, ali bih na ovim sastancima između Kosova i EU očekivao da se više fokusiraju na velike projekte i investicije koje bi mogle da donesu korist", rekao je Vasolli.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore