Džihad započeo kalašnjikovim

Kosovski snajperista Skender Qerimi je tokom svog sedmogodišnjeg boravka u sirijskim ratnim zonama, dok se borio za ISIS, od te organizacije dobijao platu od 100 dolara mjesečno, a džihad u redovima Islamske države započeo je kalašnjikovim, prenosi Reporteri.

Kosovske službe su uz pomoć američkog Saveznog istražnog biroa (FBI) pronašle dokaze da je Qerimi uspio da se nakon dvije godine u toj zemlji pridruži odredu snajperista "Dabik".

On je u julu ove godine vraćen na Kosovo, nakon što se predao Sirijskim demokratskim snagama, koje su u posljednje tri godine uspjele da preuzmu kontrolu nad nekim od glavnih uporišta ISIS.

Albanac, poznat kao "Abu der", vraćen je na Kosovo ovog ljeta, zajedno sa još 10 osoba, uglavnom žena i djece, koje su Sirijske demokratske snage držale u kampovima u Siriji.

Kada je stigao u zemlju, kosovske vlasti su ga uhapsile u Kuksu zbog sumnje da je učestvovao u terorističkoj grupi, za šta ne bi mogao da bude kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 5 do 10 godina zatvora.

Tužilaštvo navodi da je Albanac sedam godina zaredom bio aktivan učesnik ratova u redovima ISIS u gradovima Mosul, Zumer i Sedfaruk, gdje je, kako vjeruju, bio angažovan i u Snajperskom bataljonu.

U aktu do kojeg je došao portal Reporteri, navodi se da je Qerimi otputovao u Siriju 27. juna 2014. godine, zajedno sa svoja dva prijatelja, koja su u međuvremenu proglašena mrtvima u tamošnjim borbama.

Njih trojica su do Sirije stigli preko Albanije i Turske.

U aktu se navodi da je Qerimi, koji je tada imao 23 godine, svoj rat za Islamsku državu započeo automatskom puškom AK-47, poznatom kao kalašnjikov, kao i da je dvije godine kasnije regrutovan kao snajperista bataljona.

Dokaz za to, tvrdi specijalni tužilac, pronašao je u paketima dokaza koji su dostavljeni američkom Federalnom istražnom birou (FBI), u kojima se navode  identitet, ali i mjesečna nadnica koju je dobijao.

Qerimi, sa druge strane tvrdi, da je tokom boravka u Siriji od ISIS-a dobijao 100 dolara mjesečno da radi kao stražar, a ne da bude u snajperskom bataljonu, kao i da je posjedovao samo vatreno oružje AK47 sa četiri punjača za municiju.

On se u utorak, nakon što mu je predstavljena optužnica u Osnovnom sudu u Prištini izjasnio da nije kriv.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline