Predsjednik Ljekarske komore

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu izjavio je da skoro dvije trećine specijalizanata, od 1.427 koliko ih ima, nije adekvatno plaćeno za posao koji obavljaju kao ljekari, prenosi Koha.

Sejdiu je u "60 minuta" KTV rekao da je čak 1.000 specijalizanata nema redovnu platu, već subvencije koje zavise od Vlade.

"Danas je izašao tačan broj da ima ukupno 1.427 specijalizanata, među njima samo je 427 je plaćeno, 1.000 drugih je sa dvomjesečnim, tromjesečnim subvencijama, u stvari su u milosti Vlade. Ili ima novca ili nema. Zato smo digli glas da je taj proces potpuno degradiran i bez ikakvog planiranja. Ovih 1.000 je zavedeno od bivše Vlade i ostalo je na ulici, neki su oženjeni, imaju djecu, od čega da žive. Žrtve su oni koji su godinama čekali na specijalizaciju, bili zavedeni i sada su ostavljeni na ulici", rekao je Sejdiu.

Prema njegovim riječima, prvi problem je dugo čekanje na specijalizaciju, drugi što je specijalista dobio specijalizaciju i nema platu i treći pitanje gdje će biti zaposlen. On je dodao da je glavni problem na Kosovu pitanje Zakona o platama.

"Naš glavni problem je Zakon o platama, posebno u dijelu zdravstva. Ali smo mi kao Komora postigli konsenzus da je to trenutna finansijska moć Kosova. Zahtjevali smo da se i takav Zakon bar striktno primjenjuje. Uz ova poskupljenja života, ništa manji podsticaj nema ni doktor sa 600 eura. To su zahtjevi koji su izneti prije dvije godine, a mi do sada ni na koji način nismo digli glas, mi smo nastavili posao u vrijeme pandemije", rekao je Sejdiu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore