Nema izvršna ovlašćenja

Bivši ministar za evropske integracije i savjetnik bivšeg predsjednika Hashima Thaçija Bekim Çollaku izjavio je da Zajednica srpskih opština može da se osnuje i da to ne znači stvaranje RS (entitet Bosne i Hercegovine) u okviru Kosova, ističući da Vlada Kosova ima garancije bivše visoke predstavnice EU za spoljne poslove Federice Mogherini u kome piše da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, prenosi Gazeta express.

Çollaku, koji je bio u delegaciji Kosova kada su se postizali ti sporazumu, kaže da se vodilo računa o tome da nacrt statute Zajednice prođe kroz Ustavni sud.

“Glavna stvar koju smo tada uradili jeste da kad god bude sačinjen nacrt statuta ovog udruženja, on bude poslat Ustavnom sudu da proceni da li je u skladu sa Ustavom. Ovo je najveća garancija koju imamo. Osim toga, u međuvremenu smo dobili i pismo garancije od visoke predstavnice Evropske unije za spoljne poslove, gospođe Mogherini, koja je tada vodila process, da Asocijacija neće imati izvršna ovlašćenja“, izjavio je Çollaku.

Prema njegovim riječima EU zna da ZSO ne bi bila RS zbog čega i želi da se ona osnuje.

“Te garancije su u rukama Vlade Kosova i gospodina Kurtija, tako da nema bojazni da se ovo udruženje može pretvoriti u Republiku, jer uredbu o osnivanju ovog udruženja daje Vlada Kosova, a ne Vlada Srbije. EU zna da Udruženje neće biti RS i zna da Udruženje neće biti ništa drugo do nevladina organizacija, kako je predviđeno samim sporazumom“, rekao je Çollaku.

On je za albanski Euronews rekao da treba promeniti diskurs premijera Kurtija, jer trenutni neće ništa dobro doneti Kosovu.

“Premijer Kurti ne mijenja svoj populistički diskurs čak ni kada je riječ o spoljnoj politici Kosova. I nažalost ovo je zabrinjavajuća stvar jer neće doneti ništa dobro Kosovu, osim što može dodatno produbiti tešku izolaciju u kojoj se danas nalazimo“, rekao je Çollaku.

“Sporazum postignut u aprilu 2013. je međunarodni sporazum koji je ratifikovala Skupština Republike Kosovo i sve obaveze koje proizilaze iz tog sporazuma obavezuju da ih sprovodi svaka vlada na vlasti u Republici Kosovo,  jer Kosovo mora da se ponaša kao ozbiljan međunarodni partner i međunarodne obaveze koje preuzima mora da se sprovodi, bez obzira da li je danas u vladi gospodin Kurti ili neko drugi. Dakle, ovo nije apsolutno opravdanje za nesprovođenje sporazuma u vezi sa Zajednicom“, rekao je on.

Dodaje da odbijanje Kurtijeve vlade da implementira ZSO vidi iz populističke perspektive i njenog populističkog pristupa u odnosu na biračko tijelo, a ne iz državnog interesa Kosova.

Kaže i da status kvo odgovara samo Srbiji i da Kosovo u ovoj situaciji ne bi moglo da završi proces izgradnje države.

"Status kvo ne odgovara Kosovu. S druge strane, Srbiji odgovara status kvo, jer Srbija sutra neće postati članica Evropske unije.

Izvor: Gazeta Express/Kosovonline