Analitičari

U utorak na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu, premijer Aljbin Kurti i predstavnik EU za spoljnu politiku, Josep Borrell, iznijeli su suprotne stavove o Sporazumu o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu, prenosi Telegrafi.

Pritisak Evropske unije zbog formiranja ZSO, politički analitičari smatraju nepravednim pristupom.

Analitičar Imer Mushkolaj je rekao da je oštri pritisak koji se vrši na Kosovo nepravedan, s obzirom da Srbija nije ispoštovala većinu sporazuma.

"Prvo je jasno da u ovom slučaju EU vrši snažan pritisak na Kosovo da formira Asocijaciju. Dok, uz sporazum o Asocijaciji, postoji niz drugih sporazuma koje Srbija ne poštuje. Smatram da je ovo nepravedan pristup Evropske unije. Mogu da razumijem interes EU da ponudi Srbiji što više na putu ka članstvu, ali to se nikako ne dešava na račun Kosova. Pristup EU je veoma nepravedan u ovom aspektu", rekao je Mushkolaj za Telegraf.

Čak je i Arton Demhasaj iz organizacije "Ustani" izjavio da nema promjene stavova po tom pitanju, ni kod EU ni kod Vlade Kosova.

"Mislim da nema promjene stava. Premijer je ostao pri stavu da se Asocijacija formira samo na osnovu presude Ustavnog suda. Brisel, s druge strane, ostaje pri stavu da Asocijaciju treba formirati na osnovu sporazuma postignutog u Briselu. Nema pomeranja pozicija", rekao je Demhasaj za Telegrafi.

Prema riječima Demhasaja, ovo pitanje je problematično jer postoje stalni zahtjevi za donošenje odluka "Ustavnog suda i to se konkretno kaže u odluci Ustavnog suda za imovinu manastira Dečani, a sa druge strane kada se bavimo odlukom o Asocijaciji stalno traže da se krši ta odluka, da se poštuje dogovor postignut u Briselu".

"Ovo smatram problematičnim kao i međunarodni pristup, jer ako postoji zahtjev da se poštuju odluke Ustavnog suda, to treba da bude u potpunosti, a ne samo djelimično, treba da se sprovodi odluka za manastir, a ne ona koja se odnosi na Asocijaciju. Vjerovatno smo trenutno na početnim pozicijama da nema napretka po ovom pitanju", rekao je on.

Prema Imeru Mushkolaju, "Vlada Kosova bi trebalo da ima alternativu za pitanje Asocijacije, jer je, kako kaže, odgovorna za formiranje ove Asocijacije".

"S druge strane, Kosovo ima odgovornost da formira Asocijaciju, ali u međuvremenu ima i odluku Ustavnog suda. Tačno je ono što je Borrell rekao, da odluka suda ne isključuje osnivanje Asocijacije, pa ni sud ne kaže da "Asocijaciju ne treba osnovati“. Ali tačno je i da je sporazum o osnivanju Asocijacije u više od 22 tačke neustavan", kaže Mushkolaj za Telegrafi.

On je dodao i da je EU oštra prema Kosovu, ali u ovom slučaju ni premijer Kurti ne daje rješenje.

"Lako je reći da se neće formirati sa izvršnim ovlašćenjima, jer je to štetno, to ne zahtjeva diskusiju, ali s druge strane šta je alternativa koju nudi vlada. Nema alternative, na primjer ne postoji inicijativa da se na osnovu presude Ustavnog suda izradi plan za osnivanje Asocijacije, koji bi olakšao tešku poziciju Kosova u tom pogledu, a možda i ublažio, uslovno rečeno, stav EU i doveo do slabijeg pritiska na Kosovo", naglasio je on.

Mushkolaj kaže da u tom pogledu već treba da postoji inicijativa i da se preduzmu konkretni koraci kako bi se dobio odgovor na pritiske EU po ovom pitanju.

"Smatram da u tom pogledu treba pokrenuti inicijativu. Vlada Kosova mora da preduzme konkretne korake u tom pogledu, onda mogu da prejudiciram da Srbi to ne prihvataju, ali ovo bi bio pokušaj Vlade pred pritiskom EU i Srbije koji se vrši zbog uspostavljanja Asocijacije", rekao je Mushkolaj.

Demhasaj, s druge strane, kaže da će sada ostati da se vidi ko će se pomjeriti sa svoje pozicije.

"Ostaje da se sada vidi ko će se pomjeriti sa pozicije, da li će se pomjeriti Vlada ili EU. S obzirom na prošlost, Kosovo je to koje je mijenjalo pozicije, jer smo i u prošlosti imali sporazume kojima smo se protivili a onda smo promijenili stav, praksa pokazuje da Kosovo mijenja pozicije", rekao je on.

Na kraju, Demhasaj je rekao da ako se Kurti ne pomjeri sa svoje pozicije u vezi sa formiranjem ZSO, onda može doći do novih izbora.

"Ostaje da se vidi da li će gospodin Kurti nešto učiniti po ovom pitanju. Ako ne bude djelovanja onda možemo imati nove izbore, upravo zbog ovog pitanja. Znamo da je dijalog bio taj koji je do sada srušio dve vlade, vrlo lako može da sruši i treću", naglasio je Demhasaj.