Posljedice

Ekspert za politička pitanja Behlul Beqaj rekao je da se premijer Kosova Aljbin Kurti nerealno ponaša prema stvarnim problemima na Kosovu i dodao da Kurtijev posao nije da drži predavanja birokratama EU, prenosi Telegrafi.

Beqaj je prokomentarisao zajedničku konferenciju za novinare u Briselu, na kojoj je šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao da je čvrst u stavu o osnivanju Zajednice srpskih opština, dok je Kurti rekao da taj sporazum o ZSO nije prošao test Ustavnog suda.

"Albin Kurti se već duže vrijeme nerealno ponaša prema stvarnim problemima. Sudbina EU ne zavisi od nas, ali naša sudbina zavisi od EU. Dakle, nije na nama da držimo predavanja birokratama EU šta je demokratski interes, a šta demokratija u situaciji kada se istovremeno na Kosovu traži intervencija u sindikatima koji su bili desna ruka velikih promjena u vrijeme kada je Pokret Samoopredjeljenje bio opozicija", kaže Beqaj.

Povodom formiranja ZSO, Beqaj je rekao da će ponašanje u vezi sa ovom temom imati posledice koje bi, kako je rekao, mogle isplivati na površinu sljedeće godine.

"Mislim da je sprovođenje odluke Ustavnog suda i antiustavno ponašanje lokalnog rukovodstva, koje daje povoda drugima da ne poštuju Ustav Kosova i sprovođenje ZSO u skladu sa primjedbama Ustavnog suda. Mislim da sebi zadajemo autogol. Ovo ponašanje će imati posljedice koje će isplivati na površinu u narednih godinu dana", rekao je Beqaj.