Revolt

Vlada Kosova uvela je ovog ponedjeljka nove mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Radno vrijeme ugostiteljskih objekata ograničeno je do 23.00, dok je, sa druge strane, zabranjeno održavanje proslava, ali i rad noćnih klubova. Nove mjere ponovo su izazvale nezadovoljstvo i revolt ugostitelja koji imaju svoje zahtjeve i upozoravaju na proteste ukoliko se oni ne ispune, prenosi KosovaPress.

Sekretar Udruženja ugostitelja Kosova, Arian Vrainca, kazao je u intervjuu za KosovaPress da bi Vlada Kosova trebalo da da veću podršku ugostiteljima i drugim privrednicima, a s obzirom na to da su bili zatvoreni skoro godinu dana.

„Potrebna je finansijska podrška za liberalizaciju privrede i šire funkcionisanje ugostiteljskog sektora u ovom slučaju, jer vidimo da je to veoma teško, jer se noćni klubovi i svadbene sale koje su dio ugostiteljskog domena drže 19 mjeseci zatvorene i tretiraju se kao zatvorenik kojem nije obezbjeđen ni hljeb, ni voda, odnosno ni osnovne stvari nije obezbjedila država“, dodao je on.

Kaže i da bi trebalo usvojiti novi zakon kojim se menja fiskalna politika i olakšava poslovanje ugostiteljima.

„Šta misle da urade sa ova dva sektora, hoće da ih ugase, to je vanredna situacija, zato je pobuna ugostitelja dosta porasla, to vidimo svi, mi bez izuzetka, Hotelijerska komora Kosova upozorava na svojevrsni protest“, kazao je.

Tvrdi i da se do sada nikada nisu sastali sa šefom vlade, Albinom Kurtijem.

Podsjetimo, prema novim mjerama vlade koje su stupile na snagu 6. decembra ugostiteljskim objektima je dozvoljen rad od 05 do 23 sata, dok je puštanje muzike dozvoljeno do 21:30 popodne.

Ugostiteljskim objektima se ujedno dozvoljava da rade sa 50 odsto popunjenošću kapaciteta u zatvorenom prostoru i do 70 odsto na otvorenom.

Sa druge strane, zabranjen je rad noćnih klubova i organizovanje festivala, koncerata, ekskurzija, hodočašća, vjenčanja, vjeridbi, porodičnih i društvenih žurki.