Za devet mjeseci

Izvoz sa Kosova u Njemačku raste iz godine u godinu, a od januara do septembra ove godine dostigao je vrijednost od oko 40 miliona eura, prenosi Indeks onlajn.

Njemačko-kosovska privredna komora saopštila je da je prema podacima Saveznog zavoda za statistiku zabilježen rast izvoza od 39 odsto od januara do septembra 2021. u odnosu na isti period 2020. godine.

Kako se navodi, sa Kosova u Njemačku najviše se izvozila građevinska oprema od plastike, kese i kese za pakovanje robe, proizvodi od livenog gvožđa ili čelične žice, namještaj i metalni proizvodi.

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu rekao je da veliki izvoz u Njemačku ima veze sa jačanjem veza sa tamošnjom dijasporom.

"Pandemija kovid-19 je bila izazov, ali je kosovska poslovna zajednica shvatila da je izazov i prilika, pa su iskoristili ovo vrijeme da zaista napreduju u proizvodnji, tehnologiji i umrežavanju. Ono što je najinteresantnije jeste da su ojačane veze dijaspore sa Njemačkom", rekao je Gërxhaliu.

S tim u vezi, kako navodi, sektor građevinarstva, drvoprerađivačka industrija i metaloprerada su sektori su napredovali, kao i IT sektor koji treba podržatu u budućnosti.

Gërxhaliu je rekao da je jedan od najvećih izazova za povećanje izvoza proizvoda lokalnih preduzeća nedostatak liberalizma i slobodnog kretanja robe i kapitala.

"Jedan od velikih problema sa kojim se kosovski proizvođač suočava je proces montaže i ako nemate montažni tim firme, troškovi stranih firmi će koštati mnogo više, u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji. To šteti lokalnom poslovanju, a planirani profit bledi”, kaže Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net