Vrijednost pet miliona eura

Tokom ove godine građani Kosova su konzumirali dva miliona kilograma keksa iz Srbije, vrijednosti pet miliona eura, piše Koha.

Od početka godine iz Srbije je na Kosovo ušla roba ukupne vrijednosti osam miliona eura, od čega je pet miliona dato na uvoz dva miliona kilograma keksa i slatkiša.

Portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci kaže da je u procentima količina robe uvezena iz Srbije ostala ista, kao i da je uvoz proizvoda iz Srbije fokusiran na prehrambenu industriju, ali da ima i industrijskih proizvoda.

Sa druge strane, kaže on, u Srbiju se izvoze uglavnom voće, povrće i građevinski materijali.

Ekonomista Mustafa Kadrijaj kaže da dok se kompanije iz Srbije trude da imaju veliko tržište na Kosovu, kosovski proizvodi imaju poteškoća da se probiju na srpsko tržište.

Predsjednik Kosovske privredne komore Berat Rukiqi procjenjuje da trenutno postoji tržišna neravnoteža između Srbije i Kosova i da to šteti državnoj ekonomiji.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosovo se i dalje suočava sa velikim trgovinskim deficitom, budući da posljednji podaci za 2021. godinu pokazuju da je doprinos izvoza sa zemljama CEFTA bio više od 24 miliona eura, dok je uvoz bio skoro 90,3 milijarde eura.

Sredinom novembra ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Kosova Rozeta Hajdari najavila je "nove mjere na neke proizvode koji se uvoze iz Srbije", prije svega na konditorske proizvode, a sa ciljem da se zaštite kosovski proizvođači.

U prilogu KTV-a govori se o uvozu srpskih proizvoda.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore