Šef Kancelarije EU na Kosovu

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomáš Szunyog ocjenio je da je Kosovo postiglo određeni napredak u brojnim oblastima, što je i navedeno u najnovijem izvještaju Evropske komisije, prenosi TV Klan Kosova.

„I ograničeni napredak je napredak“, rekao je Szunyog.

Naglasio je da su oblasti u kojima je Kosovo je ostvarilo napredak: borba protiv terorizma, tržišna ekonomija, digitalizacija privrede, unapređenje putne i železničke infrastrukture, ulaganja u obnovljive izvore energije, carine, porezi, preduzetnička i industrijska politika.

Kada su u pitanju oblasti u kojima nije bilo napretka, najnoviji izvještaj EK, kako je rekao, trebalo bi posmatrati kao priliku za konkretnu akciju u narednoj godini.

„Nadamo se da će sljedeće godine biti konkretnijih odluka. Važno je posmatrati izvještaj kao skup preporuka za dalje korake – vodič za akciju. Rad na sljedećem izvještaju počinje sada. Kosovo može bolje, građani to bolje zaslužuju“, rekao je Szunyog.

Govoreći o dešavanjima prethodnih mjeseci na sjeveru Kosova, Szunyog je rekao da nijedan sporazum u dijalogu ne sprečava policiju Kosova da se rasporedi svoje snage bilo gde na Kosovu, ali kada je u pitanju sjever to podrazumijeva koordinaciju sa Kforom.

„U dijalogu nema dogovora koji sprečava raspoređivanje jedinica specijalne policije od juga ka sjeveru, ali je uobičajena praksa da se blisko koordinira sa međunarodnom zajednicom i da se Kfor prethodno obavjesti“, istakao je Tomáš Szunyog.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova