Profesor međunarodnog prava

Profesor međunarodnog prava Enver Hasani kaže da se mora postići konsenzus o implementaciji Zajednice srpskih opština i da se Kosovo mora suočiti sa tom obavezom, prenosi Koha.

Hasani je ocjenio da neriješena pitanja sa Srbijom i produženi dijalog vode Kosovo u izolaciju, a da je pristup premijera Kosova Albina Kurtija u dijalogu sa Srbijom pogrešan.

Smatra da kako se stvari sada odvijaju, Kosovo rizikuje da u tom procesu ne dobije puno priznanje i navodi da su se međunarodne okolnosti promenile i da je Kosovo u posljednjih 10 godina u mnogo lošijoj poziciji nego što je bilo.

Hasani je rekao da je ono što je premijer Albin Kurti danas izjavio na konferenciji sa visokim predstavnikom EU Josephom Borellom, u vezi sa Zajednicom srpskih opština, iskrivljavanje stvarnosti.

"To je iskrivljavanje stvarnosti, ma koliko ona bila gorka, toj stvarnosti se mora pogledati u oči", rekao je Hasani.

Naveo je da treba postići unutrašnji konsenzus i uspostaviti crvene linije koje se definišu kada postanu jasne namjere Srbije prema Kosovu.

"To ne može ići kao otvoreni beskrajni problem, mora se naći riješenje", rekao je on govoreći o dijalogu Kosova i Srbije.

Smatra da vrijeme do izbora u Srbiji naredne godine Kurtijeva vlada treba da iskoristi za unutrašnji dijalog, čak i sa lokalnim Srbima ako je moguće.

Bivši predsjednik Ustavnog suda je govorio i o nedavnim policijskim akcijama na sjeveru i kritikovao Vladu Kosova što ne zna kako da se izbori sa, kako kaže, opravdanim strahom Albanaca od situacije na sjeveru.

"Pokušao je sa projektom sile kao što je to činio ranije, ali prije nego što je djelovao u punom partnerstvu sa međunarodnim prijateljima. Logika intervencije na sjeveru je parcijalna, to je kao da pijete morsku vodu, što više pijete, žeđ je veća", rekao je Hasani.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore